Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Stichting 1 voor 12 zoekt hulp voor man met verminkte rechterhand

Stichting 1 voor 12 zoekt hulp voor man met verminkte rechterhand

Stichting 1 voor 12 is op zoek naar hulp voor de 49-jarige Moentadj Funna. In maart 2013 is zijn arm verminkt na een ongeluk met een hoogspanningskabel van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) aan de Sir Winston Cgurchilweg te Domburg. Funna heeft vorige week aangeklopt bij de stichting voor hulp, omdat hij niet meer kan werken. Zijn hand is geïnfecteerd.
Aan de redactie zegt Funna dat de EBS hem nooit heeft gecompenseerd nadat hij het ongeluk heeft gehad. Integendeel wordt hij als kabeldief beschouwd, wat volgens hem een complete leugen is. In een reactie zegt de coördinator van afdeling Security, Fire prevention and Safety van de EBS, dhr. Cheutasing dat de man na het ongeluk verwezen is naar de politie.
De EBS heeft zelf een intern onderzoek ingesteld. “Onze bevindingen zijn dat die man een poging heeft gewaagd om elektriciteitskabels te stelen en is hij door een stroomschok getroffen,” zegt Cheutasing. Het slachtoffer moet volgens hem aan de kabel hebben getrokken. Echter spreekt Funna de beweringen tegen en zegt dat de EBS leugens verkondigt. Op die bewuste dag was hij op weg om een visnet te gaan regelen en stuitte tegen een boomstam. Bij terugkeer probeerde hij de boomstam van het wegdek te halen en kwam zijn hand toen tegen de elektriciteitskabel, met als gevolg een stroomstoot.
Volgens Cheutasingh is er een stoomstoot van meer dan 7000 megawatt in het lichaam van de man terechtgekomen. Funna raakte na de schok buiten bewustzijn en werd geholpen door de buren. Een oud bekende voor wie hij arbeid verrichtte, ondersteunt hem momenteel. Funna’s arm is momenteel geïnfecteerd en hij vreest dat het geamputeerd wordt.
De voorzitter van 1 voor 12, Louis Vismale, doet een beroep op de gemeenschap om deze man te ondersteunen. Hij vraagt aan de EBS om het slachtoffer toch een vergoeding te geven. Vismale vindt het erg dat Funna op zo’n wijze in de steek is gelaten door zo’n groot bedrijf in Suriname. Hij vraagt ook aan de overheid om het slachtoffer te ondersteunen, omdat hij niet meer kan werken en alleen woont. Hij heeft geen goede sociale voorzieningen.