Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Sterilisatie en castratie grote noodzaak voor vermindering zwerfdieren

Sterilisatie en castratie grote noodzaak voor vermindering zwerfdieren

Dat de liefde voor dieren er bij Karin Wanner-King vanaf straalt, is goed te merken op het moment dat de Ware Tijd met haar bij Waka Pasi zit om te praten over haar veertiende sterilisatie- en castratieproject. Ze verplaatst even haar aandacht naar een zwerfhond en roept het dier naar zich toe.

Tekst Tascha Aveloo

Beeld Privécollectie

Wanner-Kings is in Suriname geboren, maar woont intussen 35 jaar in de Verenigde Staten. Toch praat ze accentloos Nederlands. “Ik zag tijdens mijn bezoeken aan Suriname de nood van zwerfdieren en had de keus om het erg te vinden en niets te doen of actie te ondernemen.” Ze besloot tot het laatste en richtte Stichting Caribbean Spay Neuter op, genoemd naar de gelijknamige organisatie in Amerika, waarvan zij ook de oprichter en voorzitter is. De stichting organiseert in Suriname het logistieke deel van het project. Overigens, de organisatie werkt in het hele Caribisch Gebied aan steriliseren (spay) en castreren (neuter) van honden en poezen.

Elke sterilisatie- en castratieronde wordt uitgevoerd door Amerikaanse dierenartsen en assistenten, met ondersteuning van lokale vrijwilligers. De mensen uit het buitenland betalen zelf hun vliegtickets. De Surinaamse organisatie moet zorgen voor huisvesting, voeding, lokaal transport, tenten en de locatie voor de ingrepen.

De lokale kosten worden deels gedekt door betaling van de baasjes. Elke hond tot twintig kilogram kost SRD 350, elke poes en kater SRD 250. Een ander deel wordt opgebracht door de benefietshow ‘Suriname for Animals’, die zondag wordt gehouden in Assuria Event Center. Een keur aan artiesten, onder wie Benjamin Fayah, de legendarische zangeres Silvy Singoredjo, komiek Chelle Lis en Ruben del Prado zullen eraan meewerken.

Prijsverhoging

De vorige keer, in  mei, toen voor de dertiende keer het project werd uitgevoerd, werden vierhonderd dieren geholpen tegen een valutacomponent van vijftig US dollar per dier, wat het bedrag bracht op twintigduizend US dollar. Van 5 tot en met 8 oktober worden naar verwachting tweemaal zoveel dieren geholpen, wat het bedrag minimaal verdubbelt. Wanner-King: “Ik zoek ook donors in de Verenigde Staten voor benodigdheden, zoals naalden, ademhalingsslangetjes en infuuskatheters.

Elke niet-rashond hond of poes, die wordt aangemeld, wordt behandeld. “We gaan ervan uit dat iemand die een rashond kan verzorgen, ook wel kan betalen voor een operatie bij een Surinaamse dierenarts”, stelt de voorzitter. Overigens, het is volgens haar begrijpelijk dat de tarieven van lokale dierenartsen hoog zijn, omdat vrijwel alle benodigdheden, zoals medicijnen, moeten worden geïmporteerd.

Snel en kostbaar

Een operatie tijdens het project wordt snel uitgevoerd, maar is wel kostbaar. De duurste component is wellicht de verdovingsampul. Die is na de Covid-19-periode 150 procent duurder geworden en vanwege gewijzigde wetgeving in de Verenigde Staten moet Wanner-King dit middel nu uit Nederland laten halen. Echter, ze gaat door, want ze vindt het jammer om dieren onbeheerd op straat te zien lopen.

Soms hebben mensen honden, maar geen schutting of andere omheining om ze binnen te houden. Vooral voor teefjes en poezen is het een verschrikking. Loopse teefjes worden als het ware ‘verkracht’ door loslopende mannetjes. “Het is zwaar voor zo een dier, dat vaker meerdere puppies moet werpen en voeden, op straat.”

Maar ook voor dieren die een thuis hebben is het voor de eigenaren beter om die te laten steriliseren, zodat ze daarna niet hoeven te zoeken naar nieuwe eigenaren voor puppies en kittens. Vroege castratie en sterilisatie kan ook voorkomen dat vervelende karakteristieken in het dier, zoals agressie, zich ontwikkelen. Honden en poezen kunnen al worden geholpen als ze acht weken zijn.

Vrijwilliger

Saskia Roos is een vrijwilliger bij het project, dat twee tot drie keer per jaar wordt uitgevoerd. “Ik liet in 2016 mijn hond steriliseren en ik ben er sinds toen bij betrokken.” Inmiddels heeft ze zich goed ingewerkt in de organisatie en helpt met de logistiek, soms met het scheren en schoonmaken van de dieren. “Het is leuk werk. Je leert steeds nieuwe mensen kennen, want haast elke keer is het een vrijwel nieuw team dat uit Amerika komt.” Er zijn wel enkele teamleden verliefd geworden op Suriname en die doen hun best om vaker terug te komen.

Roos stelt dat veel mensen laatdunkend praten in de zin van ‘het is maar een hond of kat’, maar er zijn ook voldoende personen die liefde hebben voor hun dier. “We zien goed verzorgde dieren die voor sterilisatie  worden gebracht, omdat de baasjes het belang ervan begrijpen.”

Ze vertelt ook dat verdoving wordt toegediend op basis van het gewicht van het dier. Hoe zwaarder het dier hoe meer moet worden gebruikt. Bij elk dier worden een ademhalingsslang en een infuus katheter aangebracht. “Tijdens de operatie kan een dier in ademhalingsnood geraken en dan kunnen we direct zuurstof toedienen.”

Registratie

De online registratie vindt plaats op www.doexperi.com. Na betaling krijgt men voor het dier een tiendaagse antibioticakuur. “Veel Caribische honden hebben last van vlooien en koepari’s en die veroorzaken een ziekte die ertoe leidt dat het bloed wordt verdund. Zo een dier gaat op de operatie tafel erg bloeden”, licht Roos toe.

Er is nu  gekozen voor vooruitbetalen omdat in het verleden mensen vaak zonder afzeggen wegbleven, waardoor er gaten vielen in het traject. “Terwijl er dan mensen zijn die op een wachtlijst staan die wel willen worden geholpen. Als je veel dieren achtereen moet helpen, moet je snel en strak kunnen werken.”

Als het dier aankomt wordt het gewogen en wordt een kaart aangemaakt. “Het is daarom belangrijk dat men op tijd komt.” Na de verdoving wordt het geschoren en schoongemaakt. Dan vindt de operatie plaats. De eigenaar moet het dier daarna een week apart houden, zodat de wond goed kan genezen.

Wanner-King en Roos hopen dat men zich bewust is van het belang van het project en dat men het – zij het indirect via de show – financieel zal ondersteunen. Het gaat dan met name om het welzijn van het dier zelf.