Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Status meest beboste land werkelijke uitdragen

Status meest beboste land werkelijke uitdragen

‘Duurzaam toerisme stimuleren door erkend keurmerk’

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Er is veel meer te halen uit Suriname‘s status als een van de meest beboste landen ter wereld. Daar is toerismedeskundige Jerry A-Kum van overtuigd. Hij levert daarin een bijdrage door een samenwerking aan te gaan met de organisatie Green Destinations die in Nederland haar hoofdkantoor en wereldwijd meer dan 200 vestigingen heeft.

De organisatie bepleit het voordeel van toerisme met duurzame ontwikkeling in gedachten. “Daarbij wordt niet alleen gelet op de impact van toerisme op het milieu, maar ook hoeveel de lokale bevolking bijvoorbeeld profiteert van de activiteiten die gelinkt zijn met het toerisme”, legt de A-Kum het duurzaam karakter uit.

“Veel toeristen zoeken naar een bestemming waar hun bezoek iets aan kan toevoegen”

Beter mens

Hij is zijn opleiding Doctor of Hotel and Tourism Management aan het afronden is aan de School of Hotel and Tourism Management, Hong Kong Polytechnic University. Hij heeft in 2021ook de Global Hospitality Award gekregen . Zijn kijk op de toerismetrends in de wereld heeft hem ertoe gebracht partner te worden van de Good Travel Program van Green Destinations.

 “Na Covid-19 is het toerisme gaan veranderen. Veel toeristen zoeken naar een bestemming waar hun bezoek iets aan kan toevoegen. De toerist voelt zich dan ook een beter mens omdat hij heeft kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling”, zegt A-Kum.

Binnen de Good Travel Program kunnen toerismeoorden zich laten certificeren, waarna zij een duurzaamheidskeurmerk ontvangen. “Voor Suriname hebben we speciaal gekozen voor de blauwe pijlgifkikker, de okopipi als keurmerk.

Het staat symbool voor de rijke flora en fauna in Suriname. Bedrijven die dus het certificeringsproces succesvol doorlopen krijgen dit keurmerk en komen op de website van Green Destinations te staan waarbij informatie wordt gegeven over hoe zij invulling geven aan duurzaamheid.”

Er komt bijvoorbeeld te staan hoe zij omgaan met hun waterhuishouding, hoe zij hun afval scheiden en verwerken, hoe zij omgaan met duurzame energie en ook hoeveel lokale mensen betrokken zijn bij hun bedrijfsvoering.

Shata


A-Kum mikt vooral op middelgrote en kleine bedrijven die actief zijn in het toerisme. “Vaak zijn zij de spil in deze sector.  Ze creëren werkgelegenheid en zorgen daardoor ervoor dat een grotere groep mensen voordeel heeft aan het toerisme in het land.

Kijk maar naar de oorden in het Boven-Surinamegebied. Ze leveren een enorme bijdrage aan de werkgelegenheid daar.” De procedure is dat oorden zich opgeven voor certificering en dat A-Kum dan een expert inzet die het oord beoordeelt op een aantal punten. Daarbij wordt ook advies gegeven over de verbeterpunten.

 “Daarom ben ik een samenwerking aangegaan met de Suriname Hospitality and Tourism Association (Shata…red). Zo kan die certificering mogelijk landelijk aangepakt worden en dan kunnen de kosten voor het certificeringstraject minder worden”.

“Het heeft natuurlijk ook voordelen voor het milieu als mensen op een milieuvriendelijke wijze omgaan met hun water, elektriciteit en afval”

Hij ziet veel bijkomende voordelen voor het land indien steeds meer oorden zich laten certificeren en zich dus inzetten voor een duurzame aanpak van het toerisme. De status van een van de meest beboste landen ter wereld kan dan als marketingmechanisme gebruikt worden.

“Het heeft natuurlijk ook voordelen voor het milieu als mensen op een milieuvriendelijke wijze omgaan met hun water, elektriciteit en afval. Daarnaast zien de mensen die bij zo een oord werken het voordeel van een duurzame aanpak en zullen die mogelijk ook in hun eigen dorp toepassen. Als iemand werkt in Isadou bijvoorbeeld en de voordelen ziet van het systeem daar, dan zal die het ook in zijn eigen dorp Jaw-jaw toepassen”, beredeneert hij.

Aan de andere kant krijgt Suriname zo ook het soort toerist dat duurzaam om wil gaan met het milieu en dat levert de hele sector voordelen op. “Want die toerist zal niet vervuilen en wil bewust meer uitgeven aan bijvoorbeeld lokale diensten om het duurzame karakter van zo een vakantiebestemming te behouden”.

Overheid

A-Kum vindt dat de overheid ook een rol kan spelen bij het stimuleren van de duurzaamheid om de status van 93 procent bosbedekking te behouden en uit te dragen. “Als iemand in de sector bijvoorbeeld wil investeren in zonnecellen, dan zou de overheid dat kunnen stimuleren door de ondernemer invoerrechtenvrij dat te laten importeren. Daarnaast zou de overheid zones kunnen instellen, zodat we bijvoorbeeld kunnen voorkomen wat nu gebeurt op de  Brownsberg. Mijnen zou niet mogen binnen een toerismezone”, geeft hij als voorbeeld.

De toerismedeskundige die in 2017 directeur is geweest van de intussen opgeheven Stichting Toerisme Suriname zegt dat Suriname goede kansen heeft om duurzame sectoren zoals toerisme te ontwikkelen als alternatief voor sectoren waar het milieu vernietigd wordt.

“We moeten niet vergeten dat livelihood van mensen het allerbelangrijkste is. Ik ken het land. Ik doorreis het heel vaak en ik heb in het binnenland en zelfs in Nickerie gewoond en gewerkt. Mensen hebben het moeilijk. Dus aan hen zeggen dat ze moeten stoppen met goud zoeken zal niet werken als ze geen alternatief hebben. Duurzaam toerisme kan dat alternatief zijn.”

Data verzamelen

Hij ziet daarnaast ook kansen in een structurele samenwerking met buurland Guyana, vooral wat de aansluiting betreft met de toeristenmarkt in Noord-Amerika. Daarnaast ook het meer gebruiken van technologie en het aangaan van samenwerkingen om nichemarkten zoals birdwatchers te bedienen.

“Maar het allerbelangrijkste waar ik voor pleit is dataverzameling. We moeten tenminste twee keer per jaar een visitor exit survey doen om te weten hoe de markt eruitziet en de tourism sattelite account weer activeren. Daarmee kunnen we precies zien hoeveel geld toerisme het land oplevert.”