Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – West Klaaskreek is goed op weg, geen speelbal Mennonieten

Starnieuws – West Klaaskreek is goed op weg, geen speelbal Mennonieten

West Klaaskreek is goed op weg, geen speelbal Mennonieten

Afbeelding: Starnieuws – 13 Nov, 14:34
Bericht: West Klaaskreek is goed op weg, geen speelbal Mennonieten
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 13 Nov, 14:34

In de recente ontwikkelingen rondom het West Klaaskreekproject, waarbij het concept van Marronomics een leidende rol speelt, lijkt er sprake te zijn van politieke verstrengeling met het beladen Mennonieten-vraagstuk. Hoewel positieve stappen worden gezet binnen het West Klaaskreekproject, wordt de publieke opinie via diverse mediakanalen gevoed met desinformatie over gronduitgifte aan Mennonieten. De stichting LOKEO (Landbouw Ontwikkeling Klaaskreek en Omgeving) heeft echter via verschillende media-optredens van het bestuur deze beweringen ontkracht.

Wat betreft de Mennonieten-kwestie terzijde geschoven, kunnen we ons richten op de positieve ontwikkelingen in het district Brokopondo met betrekking tot het West Klaaskreekproject. Op 13 oktober onthulde minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, diverse straatnamen in het West Klaaskreekproject, waaronder de Kapitein Martin King-straat, de hoofdweg. Dit was een eerbetoon aan wijlen Kapitein King, de grondlegger van het project, wat een mijlpaal markeerde en de erkenning van de overheid voor de economische ontwikkeling die de gemeenschap zelf heeft ondernomen.

Een belangrijk aspect van deze ontwikkelingen is de samenwerking met SEMIF (Suriname Environmental and Mining Foundation) op 22 augustus 2022, met een projectfinanciering van ruim US$ 44.000. Deze financiering heeft bijgedragen aan de aanleg van ruim 10 km weg, de renovatie en uitbreiding van het LOKEO-gebouw, en de oprichting van een cacao educatietuin in samenwerking met Tan Bun Skrati NV.

De cacao educatietuin, die als een pareltje wordt beschouwd binnen de agroforestry-benadering van het West Klaaskreekproject, wordt professioneel beheerd met aandacht voor het behoud van bomen voor schaduw, wat tevens past in het kader van agrotoerisme. Deze educatieve tuin is toegankelijk voor zowel de jeugd uit de directe omgeving als voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van cacao.

Naast de cacao educatietuin is er ook de citrusproeftuin, tot stand gekomen in samenwerking met het ministerie van ROS, die belangrijk is voor de verdere diversificatie van gewassen in het West Klaaskreekproject. Ondernemers die zich hebben aangemeld voor het opzetten van bedrijven in agroforestry, agroprocessing, en agro-industrie dragen bij aan de economische groei in de regio.

Een ander belangrijk aspect is de aanleg van elektriciteit door de Energie Bedrijven Suriname (EBS), wat een tastbaar resultaat is van de inzet en visie van alle betrokkenen. De ontwikkelingen laten zien dat het West Klaaskreekproject de stap maakt van de minerale sector naar economische diversificatie, en dit wordt onderstreept door de oprichting van bedrijven en proeftuinen.

Professionalisering is de sleutel in deze ontwikkelingsfase, en LOKEO heeft stappen ondernomen om dit te waarborgen, waaronder het sluiten van een Memorandum of Understanding (MOU) met het ministerie van Openbare Werken. Ook zijn er schetsontwerpen gemaakt voor ruimtelijke ontwikkeling en huisvesting, en internationale instanties, organisaties en donoren zijn betrokken bij dit ambitieuze project.

De weg naar een succesvol West Klaaskreekproject, ondersteund door het Marronomics-concept, toont de erkenning en het gezicht van diversificatie van binnenuit. Het is een krachtige stap naar de ontwikkeling van het binnenland van Suriname, waarbij LOKEO vastberaden is om de visie van Marronomics te realiseren en het project tot bloei te brengen. De inzet van alle betrokken partijen, inclusief het districtscommissariaat, het bevoegde gezag en de gemeenschap als geheel, is van cruciaal belang om de gewenste ontwikkelingen te realiseren.


Posted

in

by

Tags: