Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – VS keurt Chikungunya-vaccin goed

Starnieuws – VS keurt Chikungunya-vaccin goed

VS keurt Chikungunya-vaccin goed

Afbeelding: Starnieuws – 11 Nov, 08:51
Bericht: VS keurt Chikungunya-vaccin goed
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 11 Nov, 08:51

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft onlangs groen licht gegeven voor ‘Ixchiq’, ’s werelds eerste vaccin tegen het Chikungunya-virus. Deze goedkeuring komt op een cruciaal moment, omdat de FDA de ziekte beschouwt als een opkomende mondiale bedreiging voor de volksgezondheid. Het virus, dat voornamelijk wordt overgedragen door muggen, met name de Aedes Stegomyia aegypti en Aedes Stegomyia albopictus, veroorzaakt symptomen zoals koorts en gewrichtspijn, met potentieel fatale gevolgen voor pasgeborenen.

De goedkeuring van de FDA wordt verwacht de wereldwijde inzet van het vaccin te versnellen, een stap die wordt beschouwd als een dringende noodzaak, gezien de alarmerende cijfers. In september van dit jaar alleen al zijn er wereldwijd ongeveer 440.000 gevallen van Chikungunya gemeld, met 350 sterfgevallen. Het ontbreken van een specifiek medicijn voor de behandeling van Chikungunya benadrukt de noodzaak van preventieve maatregelen, en het goedgekeurde vaccin lijkt een veelbelovende ontwikkeling te zijn.

‘Ixchiq’, ontwikkeld door het Europese bedrijf Valneva, is bedoeld voor personen van 18 jaar en ouder die een hoog risico lopen om de ziekte op te lopen. Wat opvallend is aan dit vaccin, is dat het als een enkele dosis wordt toegediend, wat de toegankelijkheid en het gemak van de vaccinatieprocedure kan vergroten. Peter Marks, een hoge functionaris van de FDA, benadrukte de ernst van Chikungunya-infecties, vooral bij oudere volwassenen en mensen met onderliggende medische aandoeningen.

Volgens de FDA zijn er sinds 2008 wereldwijd minstens vijf miljoen gevallen van Chikungunya gemeld, wat de urgentie van effectieve preventieve maatregelen onderstreept. De symptomen van de ziekte gaan verder dan alleen koorts en gewrichtspijn; ze omvatten ook huiduitslag, hoofdpijn en spierpijn. Opvallend is dat gewrichtspijn maanden of zelfs jaren kan aanhouden, wat aantoont dat Chikungunya niet alleen een acute, maar ook een langdurige bedreiging voor de gezondheid vormt.

In het licht van recente gegevens van het Europees Centrum voor ziektepreventie en bestrijding blijkt dat Brazilië dit jaar het hoogste aantal Chikungunya-gevallen heeft gemeld, met 218.613 infecties. India, waar Delhi in 2016 werd getroffen door een grote uitbraak, meldde ook aanzienlijke aantallen gevallen, met meer dan 93.000 infecties. Deze cijfers wijzen op de geografische verspreiding van het Chikungunyavirus naar nieuwe gebieden, waardoor de wereldwijde prevalentie van de ziekte is toegenomen, zoals aangegeven door de FDA.

De goedkeuring van ‘Ixchiq’ door de FDA markeert een significante stap in de strijd tegen Chikungunya, en het wordt verwacht dat deze ontwikkeling de inspanningen zal versterken om de verspreiding van de ziekte in te dammen. Het belang van bewustmaking, preventie en vaccinatieprogramma’s wordt benadrukt, vooral in tropische en subtropische gebieden waar muggen die het Chikungunyavirus dragen, endemisch zijn. Deze maatregelen zijn van cruciaal belang om de volksgezondheid te beschermen tegen de dreiging van Chikungunya.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: