Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – VS: Israël stemt in met dagelijkse pauzes Gaza-aanvallen

Starnieuws – VS: Israël stemt in met dagelijkse pauzes Gaza-aanvallen

VS: Israël stemt in met dagelijkse pauzes Gaza-aanvallen

Afbeelding: Starnieuws – 10 Nov, 08:37
Bericht: VS: Israël stemt in met dagelijkse pauzes Gaza-aanvallen
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 10 Nov, 08:37

Na een Israëlische luchtaanval in de wijk Tel al Hawa, waar op 9 november gebouwen in het zuidelijke deel van Gaza-stad zwaar beschadigd raakten of instortten, stijgt er rook op. Deze aanval heeft geleid tot voortdurende gevechten in de regio, ondanks de aankondiging van het Witte Huis dat Israël akkoord is gegaan met het onderbreken van militaire operaties in delen van Noord-Gaza gedurende vier uur per dag. Desondanks zijn er geen duidelijke tekenen van een werkelijke onderbreking in de gevechten die duizenden levens hebben geëist en de kustenclave hebben verwoest.

De aangekondigde pauzes, bedoeld om mensen in staat te stellen langs twee humanitaire corridors te vluchten en mogelijk te worden gebruikt voor de vrijlating van gijzelaars, worden beschouwd als belangrijke eerste stappen volgens John Kirby, de woordvoerder van de nationale veiligheid van het Witte Huis. Echter, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft aangegeven dat eventuele pauzes verspreid zouden zijn en er is geen officiële bevestiging van een plan voor terugkerende pauzes. Op de vraag of er een stopzetting van de gevechten zou komen, verklaarde Netanyahu op Fox News Channel resoluut “Nee,” met de toevoeging dat de gevechten doorgaan tegen de “Hamas-vijand” op specifieke locaties gedurende beperkte periodes om de veilige doorgang van burgers mogelijk te maken.

Op de grond in het noorden van Gaza zijn er geen meldingen van een stilte in de gevechten. Israëlische troepen omsingelen Gaza-stad en rukken op naar het hart van de stad terwijl ze Hamas-militanten achtervolgen. Beide partijen rapporteren zware verliezen tijdens intense straatgevechten. Israëlische functionarissen spreken over maatregelen die lijken overeen te komen met al bestaande regelingen, zoals het toestaan van veilige doorgang voor burgers langs de hoofdroute naar het zuiden van Gaza gedurende enkele uren per dag.

Het Witte Huis benadrukt het belang van gecoördineerde pauzes, waarbij de VN-woordvoerder Stephane Dujarric aangeeft dat elk programma voor pauzes in de strijd moet worden gecoördineerd met de Verenigde Naties, met name wat betreft de kwesties van timing en locatie. Om op een veilige manier humanitaire doeleinden te dienen, moet er overeenstemming zijn met alle partijen bij het conflict.

De Israëlische aanval op Gaza is een reactie op een grensoverschrijdende aanval door Hamas op Zuid-Israël op 7 oktober. Israël beweert dat Hamas gewapende mannen 1.400 mensen heeft gedood, voornamelijk burgers, en ongeveer 240 gijzelaars heeft genomen. Israël zelf zegt 33 soldaten te hebben verloren. Palestijnse functionarissen melden dat 10.812 inwoners van Gaza zijn gedood, waaronder ongeveer 40 kinderen, als gevolg van lucht- en artillerieaanvallen. De resulterende humanitaire crisis wordt verergerd door een tekort aan basisvoorraden en een overbelast medisch systeem.

De Amerikaanse topdiplomaat voor het Midden-Oosten, Barbara Leaf, heeft gewaarschuwd dat het werkelijke dodental in Gaza mogelijk hoger is dan gemeld, en het blijft onzeker tot de wapens zwijgen. Gezondheidsfunctionarissen en hulporganisaties in Gaza verwachten dat het dodental verder zal stijgen naarmate meer lichamen onder het puin van verwoeste gebouwen worden gevonden.

Recente ontwikkelingen tonen ook toenemende spanningen op andere fronten, waaronder raketaanvallen van Hezbollah op Israël en een drone-aanval in de Zuid-Israëlische stad Eilat. De situatie blijft complex en vereist een internationale inspanning om humanitaire hulp te coördineren en manieren te vinden om burgers te helpen die vastzitten in het door conflict getroffen gebied. Het gebrek aan een staakt-het-vuren en de voortdurende belegering zorgen voor een somber vooruitzicht, met schrijnende taferelen van mensen die hun toevlucht zoeken in ziekenhuizen en wanhopig proberen het conflictgebied te ontvluchten.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: