Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – VS gesanctioneerde tanks leverden Russische olie aan India

Starnieuws – VS gesanctioneerde tanks leverden Russische olie aan India

VS gesanctioneerde tanks leverden Russische olie aan India

Afbeelding: Starnieuws – 18 Nov, 04:55
Bericht: VS gesanctioneerde tanks leverden Russische olie aan India
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 18 Nov, 04:55

Recente ontwikkelingen onthullen dat drie olietankers, voorheen gesanctioneerd door de Verenigde Staten, de afgelopen maanden regelmatig ruwe Sokol vanuit het Verre Oosten van Rusland naar de grootste raffinaderij van India, Indian Oil Corp, hebben verscheept. Deze informatie komt voort uit gegevens van LSEG Kpler en bronnen in de handel, zoals gerapporteerd door Starnieuws.

De VS legde donderdag sancties op aan maritieme bedrijven en schepen die Russische olie verschepen die boven het prijsplafond van de Groep van Zeven wordt verkocht. Dit alles kadert in de poging van Washington om de mazen te dichten in het mechanisme dat is opgezet om Moskou te straffen voor zijn betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne. De sancties treffen specifiek de Kazan, Ligovsky Prospect en NS Century, allemaal varende onder de vlag van Liberia, zoals bevestigd door het ministerie van Financiën.

Interessant genoeg hebben alle drie de tankers van Aframax-formaat in september Russische Sokol-olie in India gelost, terwijl twee van hen ook in oktober eenzelfde reis maakten, blijkt uit de beschikbare gegevens. Kortetermijnsgevolgen van deze sancties kunnen een afname in het aantal schepen dat Russische olie vervoert met zich meebrengen, waardoor India gedwongen kan worden elders naar bevoorrading te zoeken. Echter, handelaars benadrukken dat het lucratieve karakter van deze handel het onwaarschijnlijk maakt dat deze volledig zal stoppen, waarbij zij opmerken dat zolang er kopers zijn, verkopers en verladers altijd manieren zullen vinden om de olie te laten stromen.

Een mogelijk alternatief voor India zou kunnen zijn om bevoorrading te zoeken in de Middellandse Zee en de Noordzee ter vervanging van de Russische Sokol, opperen sommige handelaars. Volgens recente gegevens van LSEG en Kpler is de NS Century momenteel onderweg om op 25 november ruwe Sokol-olie te lossen in de haven van Vadinar in Gujarat voor Indian Oil Corp, in lijn met hun jaarcontract met Rosneft, de Russische oliegigant.

De prijspieken op de wereldmarkt hebben geleid tot de verkoop van Russische olie boven de door westerse landen opgelegde prijsplafonds van 60 dollar per vat. Opvallend is dat de drie schepen vorig jaar een veiligheidscertificering hebben verkregen van het Indian Register of Shipping (IRClass), waarbij de Ligovsky Prospect en Kazan, beheerd door Oil Tanker Management FZCO, werden gecertificeerd op respectievelijk 14 september en 7 mei van het voorgaande jaar volgens de website van IRClass. NS Century, beheerd door Sun Ship Management D Ltd in Dubai, kreeg zijn certificering op 15 september 2022.

Organisaties


Posted

in

by

Tags: