Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Suriname: Toekomstige olieroyaltys voor verlenging terugbetalingstermijn

Starnieuws – Suriname: Toekomstige olieroyaltys voor verlenging terugbetalingstermijn

Suriname: Toekomstige olieroyaltys voor verlenging terugbetalingstermijn

Afbeelding: Starnieuws – 30 Oct, 00:00
Bericht: Suriname: Toekomstige olieroyaltys voor verlenging terugbetalingstermijn
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 30 Oct, 00:00

Het door TotalEnergies geleide olieontwikkelingsproject heeft het potentieel om een zegen te zijn voor de Surinaamse economie. Suriname heeft plannen om toekomstige olierechten te gebruiken als onderpand voor het beheer van ongeveer 314 miljoen dollar aan schulden. Deze olierechten zullen afhankelijk zijn van royalty-inkomsten die worden gegenereerd uit het eerste offshore olieontwikkelingsproject in Blok 58, zoals vermeld in een persbericht van PRNewswire namens Suriname.

Het doel van deze benadering is om de terugbetalingsvoorwaarden voor de schulden te verlengen, zodat deze samenvallen met de levering van royalty-inkomsten. De verwachte olierechten zullen naar verwachting voortkomen uit Blok 58, een gebied waar Suriname al lang naar heeft uitgekeken. Dit verlangen werd nog versterkt toen buurland Guyana een economische transformatie onderging als gevolg van enorme olievondsten in het Stabroek-blok.

TotalEnergies leidt het ontwikkelingsproject in Blok 58, waarbij APA Corporation fungeert als 50% partner. Gezamenlijk plannen ze het gebruik van een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) dat in staat is om 200.000 vaten olie per dag te produceren. De ambitie is om grote olievoorraden aan te boren in de velden Sapakara South en Krabdagu, waarvan wordt geschat dat ze ongeveer 700 miljoen vaten olie bevatten.

Het concept van aan olie gekoppelde effecten is specifiek ontworpen om de schulden van Suriname onder controle te houden. Zodra een minimumbedrag van 100 miljoen dollar aan olieroyalty’s is bereikt, zal 30% van de extra inkomsten uit overheidsroyalty’s van Blok 58 worden toegewezen aan houders van de aan olie gekoppelde effecten, zoals vermeld in het persbericht van PRNewswire. Deze betalingen zouden op kwartaalbasis plaatsvinden, en de effecten hebben een vervaldatum tot 31 december 2050. Dit zou effectief de terugbetalingstermijnen van de schulden van Suriname verlengen, aangezien de in aanmerking komende obligaties die de overheid wil herstructureren in 2023 en 2026 vervallen.

De voorwaarden voor schuldherstructurering werden geleid door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als onderdeel van een economisch herstelprogramma voor Suriname. Het door TotalEnergies geleide olieontwikkelingsproject kan een zegen zijn voor de Surinaamse economie, en naarmate het land dichter bij de verwachte eerste olieproductie in 2028 komt, biedt de financiële constructie rond de aan olie gekoppelde effecten Suriname een leidraad voor het beheren van een deel van zijn schulden door het benutten van zijn rijkdom in deze hoogwaardige industrie.

Niettemin bevindt het project zich nog in een vroeg stadium van planning. TotalEnergies wordt verwacht om volgend jaar een ontwikkelingsplan ter beoordeling voor te leggen aan de toezichthouders, met de verwachting dat eind 2024 goedkeuring en een definitieve investeringsbeslissing (FID) zullen volgen. Het verwachte eerste jaar van olieproductie in 2028 hangt af van deze tijdslijnen voor indiening en goedkeuring. Het project biedt hoop voor Suriname, maar de concrete realisatie ervan zal afhangen van de voortgang en goedkeuring van de nodige stappen in de komende jaren.


Posted

in

by

Tags: