Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Suriname krijgt onderscheiding voor malariavrij mijlpaal

Starnieuws – Suriname krijgt onderscheiding voor malariavrij mijlpaal

Suriname krijgt onderscheiding voor malariavrij mijlpaal

Afbeelding: Starnieuws – 05 Nov, 18:56
Bericht: Suriname krijgt onderscheiding voor malariavrij mijlpaal
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 05 Nov, 18:56

Suriname bereikt historische mijlpaal in de strijd tegen malaria

Suriname heeft zich sinds 2021 onderscheiden als het eerste land in het Amazonegebied dat geen lokale gevallen van malaria heeft gemeld. Dit indrukwekkende succes is des te opmerkelijker omdat Suriname wordt omringd door landen die nog steeds worstelen met aanzienlijke malariacijfers. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft onlangs de inspanningen van Suriname erkend en het land beloond voor deze opmerkelijke prestatie. Slechts twintig jaar geleden kampte Suriname nog met tienduizenden gevallen van lokaal overgedragen malaria, maar het heeft erin geslaagd dit aantal tot nul te reduceren.

De verwezenlijking van een malariavrij Suriname is van vitaal belang voor de gezondheid en het welzijn van de lokale bevolking, zoals benadrukt door Marthelise Eersel, voorzitter van de Malaria Elimination Task Force. Malaria, een potentieel dodelijke ziekte, wordt veroorzaakt door de Plasmodium-parasiet, die wordt overgedragen via de beten van geïnfecteerde muggen. De inspanningen van Suriname om deze ziekte uit te roeien, hebben ongetwijfeld de levenskwaliteit van haar burgers aanzienlijk verbeterd.

Ondanks de grensoverschrijdende aard van malaria, waarbij reizigers de ziekte kunnen binnenbrengen, met name uit buurlanden zoals Guyana, Brazilië en Frans Guyana, is de lokale bevolking nu veilig voor overdracht binnen de grenzen van Suriname. Dit is een enorme prestatie en getuigt van de effectiviteit van de strategieën die het land heeft geïmplementeerd om malaria te bestrijden.

Naast Suriname heeft PAHO ook verschillende andere regio’s erkend vanwege hun prestaties op het gebied van malariabestrijding. De Dominicaanse Republiek, Belize, de Mexicaanse staat Quintana Roo en de Braziliaanse stad Manaus werden allemaal uitgeroepen tot Malariakampioenen van Noord- en Zuid-Amerika. Deze erkenning weerspiegelt de positieve impact van diverse projecten die in deze regio’s worden uitgevoerd, wat resulteert in aanzienlijke verbeteringen in de gezondheid en het welzijn van hun bevolking.

Het succesverhaal van Suriname fungeert als een inspiratiebron voor andere landen in de regio en benadrukt het cruciale belang van het implementeren van effectieve strategieën om malaria te bestrijden. Terwijl de wereldwijde strijd tegen deze dodelijke ziekte voortduurt, toont het succes van Suriname aan dat toewijding, volharding en gezamenlijke inspanningen de sleutel zijn tot het creëren van een gezondere wereld voor iedereen.

Malaria is een van ’s werelds meest verwoestende door muggen overgedragen ziekten, en het heeft een bijzonder ernstige impact op veel tropische landen en gebieden, waaronder delen van Zuid-Amerika. Het vermogen van Suriname om lokale overdracht van malaria te elimineren, is een lichtpuntje in de voortdurende strijd tegen deze ziekte.

Suriname heeft niet altijd zo’n gunstige positie ingenomen in de strijd tegen malaria. Slechts twee decennia geleden meldde het land tienduizenden gevallen van lokaal overgedragen malaria. Het vermogen om dit aantal terug te brengen tot nul is een prestatie die getuigt van een vastberaden inzet voor de gezondheid van de bevolking.

De inspanningen om malaria uit te roeien omvatten een breed scala aan maatregelen, waaronder vectorcontrole, diagnose, behandeling en voorlichting aan de gemeenschap. Het is een uitdaging die een alomvattende aanpak vereist en de betrokkenheid van zowel de overheid als de gemeenschap. Het succes van Suriname weerspiegelt de effectiviteit van deze aanpak en biedt een model voor andere landen in de regio.

De erkenning van Suriname door de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie is een bevestiging van de buitengewone prestaties van het land in de strijd tegen malaria. Het benadrukt ook het belang van internationale samenwerking en ondersteuning bij de bestrijding van ziekten die geen grenzen kennen. Malaria kan zich snel verspreiden en landsgrenzen overschrijden, daarom is het van essentieel belang dat landen samenwerken om deze ziekte uit te roeien.

Malaria is een complexe ziekte die een gecoördineerde aanpak vereist op nationaal en internationaal niveau. Landen moeten samenwerken om de verspreiding van de ziekte te voorkomen en om degenen die besmet zijn effectief te behandelen. Het succesverhaal van Suriname benadrukt dat deze inspanningen vruchten kunnen afwerpen en dat het mogelijk is om malaria uit te roeien, zelfs in moeilijke omstandigheden.

De prestatie van Suriname is niet alleen een overwinning voor de gezondheid, maar ook voor de economie. Malaria heeft een aanzienlijke economische impact, omdat het ziekteverzuim en medische kosten met zich meebrengt. Door de ziekte te elimineren, bespaart Suriname niet alleen levens maar ook financiële middelen die elders kunnen worden ingezet.

Het vermogen van Suriname om malaria uit te roeien, toont aan dat met vastberadenheid en de juiste strategieën zelfs de meest verwoestende ziekten kunnen worden verslagen. Het dient als een inspiratiebron voor andere landen in de regio en over de hele wereld om hun inspanningen te intensiveren en te werken aan een toekomst zonder malaria.

Bron: Starnieuws

In conclusie heeft Suriname een opmerkelijke prestatie geleverd door als eerste land in het Amazonegebied sinds 2021 geen lokale gevallen van malaria te melden. De inspanningen van het land, dat nog maar twintig jaar geleden te kampen had met tienduizenden gevallen van lokaal overdraagbare malaria, verdienen erkenning en vormen een inspiratiebron voor andere landen in de regio en over de hele wereld. De strijd tegen malaria is een voortdurende uitdaging, maar het succesverhaal van Suriname benadrukt dat met toewijding, volharding en gezamenlijke inspanningen een gezondere wereld voor iedereen binnen handbereik ligt.


Posted

in

by

Tags: