Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Suriname hoopt half december schuldendeal met China te sluiten

Starnieuws – Suriname hoopt half december schuldendeal met China te sluiten

Suriname hoopt half december schuldendeal met China te sluiten

Afbeelding: Starnieuws – 09 Nov, 00:01
Bericht: Suriname hoopt half december schuldendeal met China te sluiten
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 09 Nov, 00:01

In het streven naar het herschikken van zijn schulden na 2024, heeft Suriname de hoop gevestigd op een deal met China tegen medio december. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking deelde deze optimistische vooruitzichten met Reuters. Deze overeenkomst met China vormt het sluitstuk van een bredere inspanning om de internationale schulden van Suriname te herstructureren, een inspanning die cruciaal is gezien het feit dat Suriname, na Zambia, het tweede land was dat in 2020 zijn staatsschuld niet kon afbetalen vanwege de nasleep van de Covid-pandemie.

Bilaterale schuldonderhandelingen tussen Suriname en China hebben plaatsgevonden om de huidige overeenkomst tot eind volgend jaar te verlengen, en volgens Ramdin zijn beide partijen dicht bij een overeenkomst. Het is van essentieel belang dat de voorwaarden van deze overeenkomst in lijn zijn met eerdere afspraken die Suriname heeft gemaakt met andere crediteuren. Technisch gezien heeft China het maximale bereikt op basis van de regels en procedures van de EXIM Bank, aldus Ramdin, en hij benadrukte de noodzaak om dit naar een hoger niveau te tillen en te onderzoeken wat er mogelijk is. Hij erkende dat er beleidsbeslissingen op hoog niveau nodig zijn en dat er compromissen moeten worden gesloten, maar hij verduidelijkte niet welke partij deze beslissingen zou moeten nemen.

Volgens het Staatsschuld-bureau heeft Suriname ongeveer $540 miljoen aan Chinese crediteuren uitstaan, waarvan bijna $130 miljoen achterstallig is. Het is belangrijk op te merken dat de leningsvoorwaarden geen concessies bevatten, wat betekent dat China geen beslag kan leggen op Surinaamse activa als het land moeite heeft met terugbetalen. Ramdin identificeerde twee belangrijke kwesties: de looptijd van de lening om deze af te stemmen op het schuldhoudbaarheidskader van het Internationale Monetaire Fonds, en streven naar een vermindering van de rente.

De economische uitdagingen van Suriname, waaronder dalende wereldwijde grondstofprijzen en uitgeputte reserves door stijgende importkosten tijdens de pandemie, hebben het land gedwongen tot schuldverlichting van crediteuren, waaronder het IMF, de Club van Parijs, India en China. Het sluiten van een overeenkomst met China, als de grootste bilaterale crediteur, is van cruciaal belang om de internationale kredietwaardigheid van Suriname te verbeteren en nieuwe buitenlandse fondsen aan te trekken, met name voor de opkomende olie- en gasindustrie. Ramdin ziet goede kansen voor Chinese bedrijven in deze sectoren zodra de economie wordt ondersteund door beleidsmakers. Een ontmoeting met EXIM-functionarissen staat gepland, en Ramdin hoopt op acceptatie van een voorstel van hun kant, of het nu gaat om een rentekorting of verlenging van de looptijd. Hij verwacht dat de deal voor het einde van het jaar wordt afgerond, met de hoop dat dit begrip vertaald zal worden in concrete overeenkomsten. Onlangs bereikte Suriname ook een overeenkomst met particuliere schuldeisers om $675 miljoen aan dollarobligaties om te ruilen voor nieuwe obligaties, waarbij meer dan 92% van de obligatiehouders zich heeft aangemeld.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: