Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Ricanau Mofo klaar voor ontwikkeling

Starnieuws – Ricanau Mofo klaar voor ontwikkeling

Ricanau Mofo klaar voor ontwikkeling

Afbeelding: Starnieuws – 11 Nov, 06:49
Bericht: Ricanau Mofo klaar voor ontwikkeling
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 11 Nov, 06:49

Stichting Economische Ontwikkeling Ricanau Mofo heeft in samenwerking met Ricanau Mofo, gelegen aan de Cotticarivier, het ambitieuze concept van Greenport Ricanau Mofo ontwikkeld. Dit initiatief, gevestigd tussen Moengo, Ricanau Mofo en Ricanau, heeft tot doel om een innovatief agrocluster te creëren, gericht op groenteteelt in kassen. Met de goedkeuring van de Surinaamse overheid zou Greenport Ricanau Mofo naar schatting tussen de 100 en 200 agrobedrijven huisvesten, waarbij de focus ligt op het stimuleren van een groene economie en duurzame ontwikkeling in het Marowijne-gebied.

STEORR, de drijvende kracht achter deze economische ontwikkelingsinspanning, heeft al meer dan twee jaar een succesvolle kasoperatie in het dorp, waarin het hele jaar door diverse gewassen worden verbouwd, met momenteel de nadruk op pepers. De stichting ziet Greenport Ricanau Mofo als de optimale kans om een agro-expertisecentrum voor onderzoek en training in agro-ondernemerschap te vestigen, samen met een model agro-onderneming als leidraad voor anderen.

Het concept van Greenport Ricanau Mofo wordt gedreven door een toekomstvisie die STEORR koestert ten aanzien van de potentie van de landbouw in het gebied. Deze visie stelt dat de 100 tot 200 agrobedrijven binnen het cluster een miljoeneneconomie zullen creëren in Marowijne, waarbij een aanzienlijk aantal mensen werk zal vinden en een stabiel inkomen zal genereren. Deze voorspelling gaat zelfs zo ver dat de economische impact van Greenport Ricanau Mofo groter zal zijn dan de historische mijnbouwactiviteiten van de Suralco in Moengo. Dit wordt toegeschreven aan de gedachte dat tuinbouw een ecosysteem van verschillende bedrijven kan aantrekken die elkaar aanvullen en zo de algehele economische groei stimuleren.

Om deze visie werkelijkheid te laten worden, benadrukt STEORR de noodzaak van een robuuste infrastructuur. Er zijn al gesprekken gaande met AMTO (Algemeen Middelbaar Technisch Onderwijs) en PTC (Polytechnic College) om samen te werken aan het project. Beide onderwijsinstellingen tonen interesse in het bieden van expertise en ondersteuning aan Greenport Ricanau Mofo. AMTO is van plan om volgend jaar een studierichting Weg- en Waterbouw in Moengo op te zetten, wat een cruciale bijdrage zou leveren aan de realisatie van dit agrarische initiatief.

Een bemoedigende ontwikkeling is ook het ontwerp van een nieuwe kas door een Surinaamse student van de universiteit van Wageningen. Deze kas, bedoeld om een hogere productie te genereren dan de bestaande kas, voegt een innovatief element toe aan het project. Samen met PTC worden momenteel afspraken gemaakt over stages en verdere samenwerking om de operationele aspecten van Greenport Ricanau Mofo te versterken.

Om de noodzakelijke infrastructuur te realiseren, zal het ministerie van Openbare Werken en Verkeer worden benaderd. Het doel is om het hele gebied tussen Moengo, Ricanau Mofo en Ricanau te ontsluiten en essentiële faciliteiten zoals bruggen, wegen, kantoren en opslagplaatsen te realiseren. Deze investeringen, hoewel substantieel, worden gezien als een cruciale hefboom voor regionale ontwikkeling, werkgelegenheidsgroei en belastingopbrengsten voor de overheid in de komende jaren.

STEORR is van mening dat de investeringen snel zullen renderen, mede dankzij de strategische ligging van het dorp. De stichting gelooft sterk in de potentie van het project om niet alleen economische voordelen te genereren, maar ook de algehele levenskwaliteit in het Marowijne-gebied te verbeteren. De realisatie van Greenport Ricanau Mofo lijkt een veelbelovende stap te zijn in de richting van duurzame landbouw en economische vooruitgang in Suriname.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: