Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Pride Month afgesloten acceptatie LGBT gemeenschap groeit

Starnieuws – Pride Month afgesloten acceptatie LGBT gemeenschap groeit

Pride Month afgesloten acceptatie LGBT gemeenschap groeit

Afbeelding: Starnieuws – 29 Oct, 08:45
Bericht: Pride Month afgesloten acceptatie LGBT gemeenschap groeit
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 29 Oct, 08:45

Pride Month sloot afgelopen zaterdag feestelijk af met een bruisende Pride Walk, die door de straten van Paramaribo Centrum trok. Dit evenement, dat gericht is op het vergroten van de bewustwording over de rechten van de LGBT-gemeenschap, kreeg dit jaar veel steun van zowel bedrijven als organisaties. De voorzitter van het LGBT Platform Suriname, Omar Overman, deelde zijn tevredenheid over de groeiende acceptatie, maar benadrukte ook de voortdurende uitdagingen waarmee de LGBT-gemeenschap wordt geconfronteerd.

De Pride Walk, die een einde maakte aan de Pride Month, trok honderden deelnemers uit alle hoeken van de samenleving. Opvallend waren de aanwezigheid van de Amerikaanse en Nederlandse ambassades en het uitdragen van steun door bedrijven in het stadscentrum, die regenboogvlaggen aan hun gevels en terreinen hadden gehangen. Omar Overman benadrukte de groeiende betrokkenheid van bedrijven en organisaties: “We merken dat bedrijven en organisaties steeds meer voor ons doen. Was het vroeger zo dat wij activiteiten organiseerden, nu nemen zij het zelf ter hand. Ze belichten zelf de situaties en maken het bespreekbaar. We merken dat we naar een stukje normalisering gaan. Je hoeft niet specifiek een gay of pride activiteit te houden. We willen gewoon op elke school, op elke werkplek, elke club gewoon onszelf zijn.”

Het groeiende gevoel van acceptatie, vooral in Paramaribo, is een positieve ontwikkeling, hoewel Overman erkent dat er nog steeds een ruw randje bestaat bij mensen die de LGBT-gemeenschap niet accepteren. Hij benadrukte dat er werk moet worden verricht om dit aan te pakken: “Je mag je mening hebben. Maar jouw vrijheid van meningsuiting, jouw geloof, mag geen beperking zijn op andermans rechten.”

Overman wees op het belang van juridische hervormingen om uiteindelijk gelijke rechten te waarborgen voor de LGBT-gemeenschap. Hoewel er al enige wetgeving is geïntroduceerd, is het nog niet voldoende. LGBT-relaties worden nog steeds niet volledig erkend, wat praktische gevolgen heeft, vooral voor oudere LGBT-personen die met pensioen gaan. Overman benadrukte de problemen met betrekking tot ziektekostenverzekeringen en erfeniskwesties: “Voor de wet, als je samenwoont, ben je niets. Dat heeft ook gevolgen. Stel dat je wordt opgenomen in het ziekenhuis en niet aanspreekbaar bent. Wie gaat dan voor je beslissen? De mensen die je hebben verstoten maar wettelijk je familie zijn of degene met wie je jarenlang lief en leed hebt gedeeld? Het is belangrijk dat het geaccepteerd wordt en in wetgeving wordt verwerkt.”

De Pride Month, die is uitgegroeid tot een jaarlijks hoogtepunt in Suriname, heeft niet alleen bijgedragen aan het vergroten van de bewustwording over de rechten van de LGBT-gemeenschap, maar heeft ook de groeiende steun van bedrijven, organisaties en individuen in de samenleving aangetoond. Er is een duidelijke verschuiving gaande naar meer inclusiviteit en normalisering van LGBT-identiteiten. Terwijl er nog veel werk aan de winkel is op juridisch gebied, is de vooruitgang die is geboekt, een positieve stap in de richting van een meer diverse en accepterende samenleving.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: