Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – President wil met weg Apoera-Nickerie snelle ontwikkeling

Starnieuws – President wil met weg Apoera-Nickerie snelle ontwikkeling

President wil met weg Apoera-Nickerie snelle ontwikkeling

Afbeelding: Starnieuws – 06 Nov, 00:00
Bericht: President wil met weg Apoera-Nickerie snelle ontwikkeling
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 06 Nov, 00:00

In het bestuursressort Kabalebo, waar de Kaboerikreek stroomt, is onlangs de eerste paal geslagen voor de bouw van een brug die de weg van Apoera naar Nickerie zal verbinden. President Chan Santokhi heeft persoonlijk het startsein gegeven voor dit ambitieuze project, dat naar verwachting binnen maximaal vijf maanden zal worden afgerond. Deze brug heeft tot doel de huidige afhankelijkheid van bootvervoer te verminderen en de reistijd tussen Apoera en Nickerie aanzienlijk te verkorten tot slechts één uur.

De president is van mening dat deze nieuwe weg, die de brug met zich meebrengt, een revolutie zal betekenen voor de lokale gemeenschap. Momenteel zijn de kosten en de reistijd voor het vervoer van goederen en mensen tussen Apoera en Nickerie aanzienlijk, aangezien dit per boot moet gebeuren. President Santokhi benadrukt dat met de voltooiing van de brug, kinderen uit Apoera in oktober volgend jaar met de schoolbus naar Nickerie kunnen worden vervoerd, waardoor ze thuis kunnen blijven wonen.

De ontwikkeling van Apoera zal ook aanzienlijk worden gestimuleerd, met name op het gebied van landbouw. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft onlangs een graafmachine geïnstalleerd in Kabalebo om lokale boeren te ondersteunen bij het ontwikkelen van landbouwgrond. Dit zal leiden tot de teelt van gewassen die kunnen worden verkocht in Nickerie en andere gebieden, wat extra inkomsten zal genereren voor de lokale bevolking.

President Santokhi meldt dat een cassavefabriek zal worden opgezet en de teelt van markoesa zal worden gestimuleerd, met garanties voor afzet dankzij de oprichting van een pulpfabriek met steun van India. Hierdoor kunnen lokale boeren hun producten efficiënt afzetten en inkomen genereren.

Districtscommissaris Josta Lewis benadrukt dat de nieuwe weg en brug een aanzienlijke verbetering zullen betekenen voor Kabalebo, met name op het gebied van medisch transport. Ze is ervan overtuigd dat de ontwikkeling van het gebied zal toenemen dankzij deze nieuwe infrastructuur. Bovendien zullen patiënten sneller en veiliger naar Nickerie kunnen worden vervoerd voor medische zorg.

Wat betreft de uitgifte van grond in het gebied, benadrukt de president dat alle terreinen langs de ongeveer 60 kilometer lange weg die wordt aangelegd, momenteel zijn geblokkeerd en niet worden uitgegeven. Mensen die interesse hebben in het verwerven van land moeten aantonen hoe ze bijdragen aan de ontwikkeling van Kabalebo en hun plannen moeten goedkeuren. Het doel is ervoor te zorgen dat de lokale bevolking profiteert van deze ontwikkelingen.

President Santokhi verwacht dat er met de aanleg van de nieuwe weg restaurants, supermarkten, hotels en verdere agrarische ontwikkelingen zullen ontstaan. De brug en de weg zullen naar verwachting volgend jaar worden opgeleverd. Tevens zal de president later deze maand meer dan 400 grondpapieren uitreiken aan burgers in Nickerie voor de bouw van huizen. Jongeren en ouderen die behoefte hebben aan bouwgrond kunnen via de districtscommissaris een aanvraag indienen, waarbij zachte leningen beschikbaar worden gesteld om de bouw te financieren.

Deze projecten en plannen wijzen op een grotere ontwikkeling en economische groei voor de regio Kabalebo en de verbetering van de levensomstandigheden van de lokale bevolking. Het is een veelbelovend initiatief dat de toekomst van deze afgelegen gebieden van Suriname zal veranderen.

Bron: Starnieuws (https://www.starnieuws.com)


Posted

in

by

Tags: