Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Ori: Verhuizing scholen dichtbij rivieren noodzakelijk

Starnieuws – Ori: Verhuizing scholen dichtbij rivieren noodzakelijk

Ori: Verhuizing scholen dichtbij rivieren noodzakelijk

Afbeelding: Starnieuws – 30 Oct, 02:53
Bericht: Ori: Verhuizing scholen dichtbij rivieren noodzakelijk
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 30 Oct, 02:53

De onderwijsproblemen in het binnenland van Suriname nemen toe, en deze worden verergerd door de gevolgen van klimaatverandering. Het tekort aan leerkrachten, slechte accommodatie van docenten en de slechte staat van sommige scholen dragen bij aan de uitdagingen waarmee het onderwijsproces wordt geconfronteerd. De overheid overweegt nu serieus om de scholen die zich voornamelijk langs de rivieren bevinden te verplaatsen naar hoger gelegen gebieden, om te voorkomen dat ze regelmatig onder water lopen als gevolg van overstromingen.

Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur erkent de urgentie van dit probleem en benadrukt dat zijn ministerie actief zoekt naar oplossingen. De toenemende overstromingen als gevolg van klimaatverandering hebben de situatie in het binnenland verergerd, waarbij sommige scholen zich in laaggelegen gebieden bevinden, dichtbij de rivieren. Deze scholen lopen nu het risico om regelmatig onder water te staan, wat de toch al fragiele onderwijsomgeving nog verder belast.

Minister Ori benadrukt dat er nog geen concreet plan van aanpak is, maar dat er een team van experts is samengesteld om de situatie in het binnenland te evalueren. Professor Jabini zal dit team leiden en zich richten op het identificeren van scholen die mogelijk moeten worden verplaatst. Er zijn technische uitdagingen verbonden aan het handhaven van scholen in gebieden die vatbaar zijn voor overstromingen, en verplaatsing naar hoger gelegen gebieden lijkt een noodzakelijke stap.

De minister begrijpt echter dat de verplaatsing van scholen een gevoelig onderwerp is, aangezien veel dorpsbewoners een sterke band hebben met hun historische omgeving. Het is belangrijk om in overleg te treden met het dorpsgezag en de gemeenschappen om ervoor te zorgen dat de verplaatsing op een respectvolle en zorgvuldige manier wordt uitgevoerd. Dit proces kan langdurig zijn, maar het is essentieel om een geïntegreerd plan te ontwikkelen om de groeiende problemen met onderwijs in het binnenland aan te pakken.

Klimaatverandering heeft een diepgaande invloed op de leefomstandigheden en de onderwijsomgeving in het binnenland van Suriname. De overheid erkent de dringende noodzaak om actie te ondernemen en streeft naar duurzame oplossingen om het onderwijsproces te beschermen en te verbeteren, ondanks de complexe uitdagingen die gepaard gaan met het verplaatsen van scholen naar hogere gebieden. Het is een kwestie van vitaal belang voor de toekomst van de inheemse gemeenschappen en de toegang tot kwalitatief onderwijs.


Posted

in

by

Tags: