Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Openbaar Ministerie lanceert slachtoffersloket

Starnieuws – Openbaar Ministerie lanceert slachtoffersloket

Openbaar Ministerie lanceert slachtoffersloket

Afbeelding: Starnieuws – 08 Nov, 08:48
Bericht: Openbaar Ministerie lanceert slachtoffersloket
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 08 Nov, 08:48

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag de lancering aangekondigd van het “slachtoffersloket,” een initiatief dat tot doel heeft om slachtoffers tijdens de verschillende fasen van opsporing, vervolging en uitvoering van straffen een professionele behandeling te bieden. Dit nieuwe loket is bedoeld om ervoor te zorgen dat slachtoffers en hun nabestaanden zo snel mogelijk toegang krijgen tot duidelijke en relevante informatie.

Het OM heeft in een persbericht benadrukt dat het slachtoffer nu een centrale plaats inneemt zodra een zaak is geregistreerd bij het Parket. Het OM erkent dat de focus vaak meer op de verdachte ligt en dat slachtoffers vaak niet voldoende betrokken worden in het strafproces. Dit kan leiden tot onzekerheid en frustratie bij slachtoffers en nabestaanden. Het slachtoffersloket is bedoeld om deze kloof te dichten en slachtoffers te voorzien van de informatie die zij nodig hebben.

Een medewerker van het Slachtofferloket zal, op verzoek van de zaaksofficier van Justitie, contact opnemen met het slachtoffer of de nabestaande en hen informeren over het verloop van het strafproces. Slachtoffers en nabestaanden kunnen echter ook zelf een gesprek aanvragen bij het slachtoffersloket. Er zijn verschillende redenen om een gesprek aan te vragen, zoals het bespreken van de beslissing om een zaak al dan niet te vervolgen, wat te verwachten tijdens een rechtszaak, de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen een uitspraak, of het regelen van betalingsregelingen met de verdachte.

Het slachtoffersloket is gevestigd aan de Limesgracht 92 en is bereikbaar via de telefoonnummers 405570 tst4071 en 7457463. Aanmeldingen kunnen worden gedaan op dinsdag en donderdag.

Dit nieuwe initiatief van het Openbaar Ministerie is bedoeld om de positie van slachtoffers in het justitiële systeem te versterken en hen de nodige ondersteuning en informatie te bieden. Het slachtoffersloket heeft als doel om slachtoffers meer betrokken te maken bij het strafproces en om hen te voorzien van de benodigde informatie en begeleiding. Dit zal bijdragen aan meer transparantie en rechtvaardigheid in het rechtssysteem. Slachtoffers en nabestaanden krijgen hiermee de mogelijkheid om hun vragen en zorgen te uiten en om actief deel te nemen aan het proces. Het slachtoffersloket is een belangrijke stap in de richting van een rechtssysteem dat meer rekening houdt met de behoeften van slachtoffers en dat hun rechten en belangen serieus neemt.

De lancering van het slachtoffersloket is een positieve ontwikkeling voor de rechtsbedeling in Suriname. Het is een erkenning van het belang van slachtofferondersteuning en een stap in de richting van een meer inclusief en rechtvaardig rechtssysteem. Het Openbaar Ministerie verdient lof voor dit initiatief, dat hopelijk zal bijdragen aan een betere bescherming en ondersteuning van slachtoffers en hun nabestaanden. Slachtoffers moeten centraal staan in het strafproces, en het slachtoffersloket is een concrete stap in die richting.


Posted

in

by

Tags: