Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Op Wereld Diabetes Dag: Ken je risico, ken je reactie

Starnieuws – Op Wereld Diabetes Dag: Ken je risico, ken je reactie

Op Wereld Diabetes Dag: Ken je risico, ken je reactie

Afbeelding: Starnieuws – 14 Nov, 06:48
Bericht: Op Wereld Diabetes Dag: Ken je risico, ken je reactie
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 14 Nov, 06:48

Wereld Diabetes Dag (WDD) markeert een cruciale gebeurtenis op 14 november, een dag gewijd aan het vergroten van bewustzijn en begrip rondom diabetes. Dit jaar draait alles om het thema “Toegang tot diabeteszorg”, gepaard met de slogan “Ken je risico, Ken je reactie”. Het Ministerie van Volksgezondheid benadrukt via een persbericht dat miljoenen mensen wereldwijd geen toegang hebben tot de benodigde zorg voor diabetes, wat een alarmerend gegeven is.

De afdeling Niet Overdraagbare Aandoeningen van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), in samenwerking met de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), zal op 21 november 2023 een gezondheidsbeurs organiseren bij het RGD Health Center te Lelydorp ter ere van Wereld Diabetes Dag. De Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft deze beurs mede mogelijk gemaakt.

De focus van de campagne tegen diabetes dit jaar ligt op het belang van het kennen van het risico op diabetes type 2, met als doel de aandoening te vertragen of zelfs te voorkomen. Daarnaast wordt de nadruk gelegd op de impact van diabetes-gerelateerde complicaties en het belang van toegang tot de juiste informatie en zorg voor een tijdige behandeling.

De keuze voor 14 november als Wereld Diabetes Dag heeft een symbolische waarde, omdat dit de verjaardag is van Frederick Banting, die samen met Charles Best in 1922 de ontdekking van insuline mogelijk maakte, een cruciale ontdekking die diabetes transformeerde van een dodelijke ziekte naar een beheersbare aandoening.

Diabetes, met name type 2, is een van de meest voorkomende niet-overdraagbare aandoeningen wereldwijd, ook in Suriname. Zelfs bij kinderen in Suriname worden verhoogde bloedglucosewaarden waargenomen, wat de urgentie van dit gezondheidsprobleem onderstreept.

Factoren die bijdragen aan het ontstaan van diabetes zijn divers en omvatten ongezonde voedingspatronen, overmatige consumptie van suiker, zout en vet, overgewicht, roken, overmatig alcoholgebruik en een gebrek aan fysieke activiteit. Stress wordt ook genoemd als een over het hoofd geziene factor.

Het goede nieuws is dat diabetes, als een chronische aandoening, te voorkomen en goed onder controle te houden is met de juiste zorg en begeleiding. Het handhaven van een gezonde levensstijl, waaronder gezonde voedingskeuzes, regelmatige lichaamsbeweging, het vermijden van alcohol en tabak, en het nauwlettend volgen van medische instructies, kan helpen bij het voorkomen van ziekten zoals diabetes.

De komende gezondheidsbeurs zal een platform bieden om informatie te verstrekken over diabetespreventie, controle en behandeling. Het is een kans voor mensen om bewust te worden van hun risico’s, gezonde gewoonten aan te nemen en zich te informeren over beschikbare zorgopties.

Het behoud van een gezonde levensstijl en het proactief beheren van risicofactoren vormen essentiële stappen in het streven naar een gezondere gemeenschap. Wereld Diabetes Dag benadrukt niet alleen bewustwording, maar ook het belang van collectieve actie om diabetes te bestrijden en toegang tot adequate zorg voor iedereen te waarborgen.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: