Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Nepal schort zoek- en reddingsacties op

Starnieuws – Nepal schort zoek- en reddingsacties op

Nepal schort zoek- en reddingsacties op

Afbeelding: Starnieuws – 06 Nov, 13:33
Bericht: Nepal schort zoek- en reddingsacties op
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 06 Nov, 13:33

Aardbeving in Nepal eist levens en stelt hulpoperaties op de proef

In het afgelegen noordwestelijke deel van Nepal heeft een verwoestende aardbeving meer dan 150 levens geëist en huizen vernietigd, waardoor overlevenden met een acute behoefte aan hulp, voedsel en onderdak achterblijven. De aardbeving, met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter, trof de districten Jajarkot en Rukum en veroorzaakte aanzienlijke schade in de agrarische regio met een bevolking van ongeveer 190.000 mensen.

De impact van de aardbeving was verwoestend, waarbij minstens 105 mensen in het Jajarkot-district en 52 in het naburige Rukum-district het leven lieten, en nog eens 184 raakten gewond. Velen brachten de nacht door onder de blote hemel, aangezien hun lemen huizen waren veranderd in puin. De inwoners van Nalgad, een zwaar getroffen dorp in Jajarkot, worstelen om te overleven. Mahesh Chanare, een 34-jarige loodgieter, verloor bij de aardbeving zijn schoonvader en zag zijn familieleden gelukkig ongedeerd. Hij deelde echter de ontberingen van de getroffenen en benadrukte de dringende behoefte aan voedsel en onderdak.

De woordvoerder van de provinciale politie, Gopal Chandra Bhattarai, heeft aangekondigd dat de zoek- en reddingsacties officieel zijn afgerond, maar waarschuwt dat er mogelijk geïsoleerde gebieden zijn waarvan nog geen informatie beschikbaar is. Harish Chandra Sharma, een districtsfunctionaris van Jajarkot, verklaarde dat de hulpverlening aan de slachtoffers nu de prioriteit heeft en dat de autoriteiten zich richten op het leveren van noodhulpgoederen aan degenen die zijn getroffen.

Vrijdag, direct na de aardbeving, hebben lokale bewoners onvermoeibaar gezocht naar overlevenden in de ingestorte huizen en gebouwen, terwijl reddingsteams zich haastten om te helpen. Helikopters en kleine overheidsvliegtuigen werden ingezet om gewonden naar ziekenhuizen te vervoeren, en veiligheidstroepen werden ingezet om te assisteren bij zoek- en reddingsoperaties. In sommige zwaar getroffen gebieden moesten de teams zelfs aardverschuivingen opruimen die werden veroorzaakt door de aardbeving om de wegen begaanbaar te maken.

De gevolgen van de aardbeving waren niet beperkt tot Nepal; de trillingen werden gevoeld tot in de hoofdstad Kathmandu, ongeveer 400 kilometer verderop, en zelfs tot in New Delhi, de Indiase hoofdstad, op ongeveer 600 kilometer afstand. Nepal ligt op een belangrijke geologische breuklijn waar de Indiase tektonische plaat de Euraziatische plaat binnendringt, wat resulteert in frequente aardbevingen. In 2015 werden Nepal en de omliggende regio’s getroffen door twee verwoestende aardbevingen, waarbij ongeveer 9.000 mensen omkwamen en aanzienlijke schade werd toegebracht aan steden, tempels en historische locaties, en meer dan een miljoen huizen werden vernietigd.

Het is van cruciaal belang dat hulp en ondersteuning snel worden verleend aan degenen die zijn getroffen door deze recente aardbeving in Nepal. Overlevenden hebben dringend voedsel, onderdak en medische zorg nodig om de nasleep van deze tragedie het hoofd te bieden en te herstellen van de verliezen die ze hebben geleden. De internationale gemeenschap moet zich mobiliseren om bij te dragen aan de noodhulpinspanningen en de bevolking van Nepal te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Samen kunnen we een verschil maken en helpen bij het herstel van de getroffen gemeenschappen.


Posted

in

by

Tags: