Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – MadeiSu herdenkt Portugese immigratie

Starnieuws – MadeiSu herdenkt Portugese immigratie

MadeiSu herdenkt Portugese immigratie

Afbeelding: Starnieuws – 09 Nov, 07:49
Bericht: MadeiSu herdenkt Portugese immigratie
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 09 Nov, 07:49

De vereniging Madeiran Descendents in Suriname, ook bekend als MadeiSu, is recentelijk opgericht met als doel de herdenking van de Portugese immigratie in Suriname. Volgens initiatiefnemer John dos Ramos zijn de Portugezen de eerste contractarbeiders die in Suriname arriveerden, nog vóór de komst van de Chinese contractarbeiders op 15 augustus 1853. MadeiSu heeft als taak de bewaring van dit historische stukje geschiedenis, zoals Dos Ramos meldt.

De presentatie ter ere van de Portugese immigratie vond plaats tijdens de evaluatievergadering van de Nationale Commissie Jubileumjaren 2023 (NCJ) afgelopen dinsdag. Tijdens deze bijeenkomst presenteerden verschillende subgroepen hun evaluatieverslagen. Dos Ramos heeft de ambitie om de geschiedenis van de Portugese immigratie in het onderwijs te integreren. Hij benadrukt dat, hoewel er nooit officieel is verklaard dat de Portugezen uit Madeira de eerste contractarbeiders waren, ze wel vóór de Chinese arbeiders in Suriname aankwamen in augustus 1853. Bovendien hebben de Portugezen samen met slaven op de plantages gewerkt, gezien de officiële afschaffing van de slavernij pas in 1863 plaatsvond, aldus Dos Ramos.

In het kader van de jubileumvieringen van de NCJ 2023 hebben de initiatiefnemers officieel een bestuur opgericht op 15 oktober, dat verantwoordelijk zal zijn voor het behoud van de herinnering aan de Portugese immigratie, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS). Dos Ramos blikt terug op de activiteiten die op 14 en 15 augustus ter gelegenheid van 170 jaar Portugese Immigratie hebben plaatsgevonden. Het financiële verslag in het verslag geeft aan dat de NCJ de viering deels heeft gesponsord. Belangrijk is dat de vieringen officieel zijn gedocumenteerd, met de toevoeging van een herdenkingsmonument op Nieuw Amsterdam en een plaquette die bezoekers informeert over de geschiedenis van de Portugese immigranten, elementen die voorheen ontbraken, volgens Dos Ramos.


Posted

in

by

Tags: