Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Jamaica opgeschrikt door aardbeving met kracht van 5,4

Starnieuws – Jamaica opgeschrikt door aardbeving met kracht van 5,4

Jamaica opgeschrikt door aardbeving met kracht van 5,4

Afbeelding: Starnieuws – 30 Oct, 14:04
Bericht: Jamaica opgeschrikt door aardbeving met kracht van 5,4
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 30 Oct, 14:04

Op een rustige maandag in Jamaica schudde de aarde op haar grondvesten, toen een aardbeving met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter het eiland trof. De geologische onrust manifesteerde zich op een ondiepe diepte van slechts 10 kilometer onder het aardoppervlak. De inwoners van Jamaica werden opgeschrikt door de intense schokken, wat leidde tot paniek en een plotselinge evacuatie van gebouwen.

Volgens de informatie verstrekt door de Amerikaanse Geological Survey vond deze aardbeving plaats op een locatie ongeveer vier kilometer ten westen noordwesten van Hope Bay. Het gebeurde op een relatief ondiepe diepte van slechts 10 kilometer, wat de kracht van de schokken versterkte en bijdroeg aan de perceptie van de ernst van het incident.

Ondanks de schrikwekkende aardbeving en de angst die deze met zich meebracht, waren er gelukkig geen onmiddellijke rapporten van significante schade of gewonden. Dit was een opluchting voor de bevolking, gezien de kracht van de aardbeving en de potentiële verwoesting die deze met zich mee had kunnen brengen.

De schokken van de aardbeving veroorzaakten echter wel onrust en chaos op het eiland. Zowel de lokale bevolking als internationale bezoekers werden gedwongen om snel gebouwen te verlaten om zichzelf in veiligheid te brengen. Een opmerkelijk moment was de bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit die op dat moment aan de gang was. De aanwezigen, die hun toevlucht zochten in paniek, werden zelfs op camera vastgelegd voordat de uitzending abrupt werd onderbroken.

De gebeurtenis diende als een herinnering aan de kwetsbaarheid van Jamaica voor seismische activiteit, hoewel kleine aardbevingen in en rond het eiland gebruikelijk zijn, met zo’n 200 van deze gebeurtenissen die jaarlijks plaatsvinden. Het zijn echter de zeldzame grote aardbevingen die het meeste gevaar met zich meebrengen, en de herinnering aan de verwoestende aardbeving in Port Royal in 1692, die een deel van de stad deed zinken in de zee, blijft levendig in het collectieve geheugen van het eiland.

Een ander tragisch voorbeeld van de destructieve kracht van aardbevingen was de ramp die Kingston in 1907 trof, waarbij meer dan 1.000 mensen om het leven kwamen. Deze historische gebeurtenissen markeren de impact die dergelijke natuurrampen kunnen hebben op de levens en infrastructuur van de inwoners van Jamaica.

Volgens geologen van de University of the West Indies in Mona, Jamaica, werd in maart 1957 een andere grote aardbeving geregistreerd die met name het westelijke deel van Jamaica trof. Deze gebeurtenissen tonen aan dat het eiland zich bevindt bovenop de Enriquillo Plantain Garden-breukzone, die het deelt met Haïti en de Dominicaanse Republiek, zoals bevestigd door de US Geological Survey.

Wat deze recente aardbeving betreft, haar schokgolven reikten verder dan de grenzen van Jamaica. Inwoners van de Bahama’s, Haïti, de Kaaimaneilanden en Cuba meldden ook dat ze de aardbeving voelden. Dit benadrukt de impact van seismische gebeurtenissen in de regio en onderstreept de noodzaak van paraatheid en samenwerking tussen naburige landen om de gevolgen van dergelijke gebeurtenissen te minimaliseren.

De aardbeving fungeert als een herinnering aan de voortdurende noodzaak voor inwoners van Jamaica en omliggende gebieden om voorbereid te zijn op seismische activiteit. Dit omvat het nemen van proactieve maatregelen om de veiligheid van gebouwen en infrastructuur te waarborgen, het ontwikkelen van evacuatieplannen en het verspreiden van bewustwording over wat te doen in geval van een aardbeving.

Hoewel de recente aardbeving gelukkig geen grote schade heeft veroorzaakt, herinnert het ons eraan dat seismische activiteit een voortdurende zorg is in deze regio. Het is van het grootste belang dat de autoriteiten en de bevolking blijven samenwerken om de veerkracht van de gemeenschappen te vergroten en de gevolgen van toekomstige aardbevingen te minimaliseren. De veiligheid en het welzijn van de inwoners van Jamaica en de omliggende gebieden moeten altijd de hoogste prioriteit hebben.


Posted

in

by

Tags: