Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Indiërs vieren sprankelend lichtfestival ondanks luchtvervuiling

Starnieuws – Indiërs vieren sprankelend lichtfestival ondanks luchtvervuiling

Indiërs vieren sprankelend lichtfestival ondanks luchtvervuiling

Afbeelding: Starnieuws – 12 Nov, 08:51
Bericht: Indiërs vieren sprankelend lichtfestival ondanks luchtvervuiling
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 12 Nov, 08:51

Het Diwali-festival, het hindoeïstische lichtfestival, wordt in India met grote vreugde gevierd door miljoenen hindoes. Het festival symboliseert de triomf van het goede over het kwade en brengt mensen samen in gebed, festiviteiten en het ontsteken van vuurwerk. Desondanks roept het festiviteiten ook bezorgdheid op vanwege de toenemende luchtvervuiling, vooral in de nationale hoofdstad Delhi.

In het kader van Diwali komen hindoes bijeen om hun huizen te verlichten met olielampen, dia’s en papieren lantaarns. Deze symbolische handelingen markeren de overwinning van het licht op de duisternis en het geluk op verdriet. De festiviteiten omvatten ook het delen van feestelijke maaltijden, het afsteken van vuurwerk, en het uitdelen van zoetigheden aan buren en vrienden, waardoor een gevoel van vreugde in de lucht hangt.

Helaas heeft het enthousiasme voor vuurwerk tijdens Diwali in Delhi geleid tot ernstige zorgen over luchtvervuiling. Ondanks de inspanningen van deelstaatregeringen om beperkingen op te leggen of het gebruik van vuurwerk te verbieden, steken veel mensen nog steeds vuurwerk af, wat heeft bijgedragen aan een verontrustende toename van de luchtverontreiniging in de afgelopen week.

Delhi, al bekend als een van de meest vervuilde steden ter wereld, wordt momenteel geplaagd door een dichte laag smog die de stad in de ochtenden en avonden omhult. De combinatie van Diwali-vuurwerk en de gebruikelijke luchtvervuiling tijdens de wintermaanden, veroorzaakt door het verbranden van stoppels door boeren in naburige deelstaten zoals Punjab en Haryana, draagt bij aan de verslechterende luchtkwaliteit.

Deze situatie heeft geleid tot bezorgdheid en heeft de deelstaatregering van Delhi gedwongen om dit jaar de verkoop en het gebruik van vuurwerk te verbieden. Ondanks deze maatregelen negeren veel mensen echter nog steeds het verbod en gaan door met het afsteken van vuurwerk, wat resulteert in verdere verslechtering van de luchtkwaliteit.

Het Diwali-festival, dat elk jaar op verschillende data valt, afhankelijk van de maanpositie, wordt dit jaar gevierd op zondag. In de aanloop naar het festival haasten mensen zich naar winkels om feestelijke kleding, devotionele artikelen en cadeaus voor hun dierbaren te kopen. Bezoeken aan familieleden zijn gebruikelijk, vaak vergezeld van doosjes mithai, wat Hindi is voor snoepgoed.

De festiviteiten brengen een gevoel van samenhorigheid en vreugde, maar de schaduw van luchtvervuiling werpt een donkere wolk over deze vieringen. Het is een herinnering aan de voortdurende strijd om de negatieve impact van vuurwerk op de luchtkwaliteit aan te pakken, zelfs te midden van de traditionele vieringen van Diwali.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: