Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – India sluit basisscholen, luchtkwaliteit wordt slechter

Starnieuws – India sluit basisscholen, luchtkwaliteit wordt slechter

India sluit basisscholen, luchtkwaliteit wordt slechter

Afbeelding: Starnieuws – 05 Nov, 16:51
Bericht: India sluit basisscholen, luchtkwaliteit wordt slechter
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 05 Nov, 16:51

Luchtvervuiling dwingt sluiting van basisscholen in Delhi

Delhi, de hoofdstad van India, kampt al geruime tijd met ernstige luchtvervuiling, waardoor het tot de meest vervuilde steden ter wereld behoort. Minister van Onderwijs, Atishi Marlena, heeft via het sociale mediaplatform “X” (voorheen bekend als Twitter) aangekondigd dat de basisscholen in Delhi tot 10 november gesloten zullen blijven vanwege de aanhoudend hoge vervuilingsniveaus. Deze beslissing komt als reactie op de alarmerende luchtkwaliteit in de stad. Bovendien hebben scholen voor leerlingen van groep 6 tot en met 12 de optie om over te schakelen naar online lessen.

De luchtkwaliteitsindex (AQI) van Delhi bereikte een zorgwekkende waarde van 471, waarmee de stad geclassificeerd wordt als “gevaarlijk”. Deze meting plaatst Delhi bovenaan de realtime lijst van de meest vervuilde steden ter wereld, samengesteld door de Zwitserse groep IQAir. De stad wordt op de voet gevolgd door Lahore in Pakistan, waar de AQI een zeer ongezonde waarde van 261 bereikte. Deze alarmerende luchtkwaliteit heeft zelfs invloed op buurlanden, zoals Sri Lanka, waar de crickettraining werd geannuleerd vanwege de giftige lucht.

Om een beter begrip te krijgen van de ernst van de situatie, is het belangrijk te weten dat een AQI van 0-50 als “goed” wordt beschouwd, terwijl waarden tussen 400 en 500 ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen, en met name gevaarlijk zijn voor mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen. De luchtkwaliteit in Delhi daalde donderdag voor het eerst dit seizoen tot zorgwekkende niveaus, en wetenschappers voorspellen dat de situatie de komende twee weken nog verder zal verslechteren.

De minister van Milieu in Delhi heeft in reactie op de crisis een spoedvergadering georganiseerd om de situatie te beoordelen. De luchtvervuiling in de stad bereikt met name in de winter alarmerende niveaus, en verschillende factoren dragen bij aan deze problematische situatie. Deze factoren omvatten onder andere het verbranden van oogstresten door boeren, lage windsnelheden en het afsteken van vuurwerk tijdens festivals. Van 1 tot 15 november piekt de luchtvervuiling in Delhi, voornamelijk als gevolg van het toegenomen aantal gevallen van stoppelverbranding in naburige staten zoals Punjab en Haryana, zoals blijkt uit onderzoek van het Delhi Pollution Control Committee.

Op donderdagavond overschreed de concentratie van PM2.5, fijnstof dat de longen kan verstoppen en diverse ziekten kan veroorzaken, zeven tot acht keer de veilige grens van 60 microgram per kubieke meter in verschillende delen van de stad en haar voorsteden, volgens overheidsgegevens.

Deze luchtvervuilingscrisis benadrukt de noodzaak van drastische maatregelen om de luchtkwaliteit in Delhi te verbeteren en de gezondheid van de inwoners te beschermen. De sluiting van basisscholen is een van de stappen die worden ondernomen om de blootstelling van kinderen aan de schadelijke lucht te minimaliseren. Het is essentieel dat de overheid, wetenschappers en de gemeenschap samenwerken om oplossingen te vinden voor dit prangende probleem, dat niet alleen de gezondheid, maar ook de economie van de regio beïnvloedt.

De situatie in Delhi benadrukt ook het belang van wereldwijde inspanningen om luchtvervuiling aan te pakken, aangezien de gevolgen van slechte luchtkwaliteit zich niet aan nationale grenzen houden. Luchtvervuiling is een wereldwijd probleem en vereist gecoördineerde actie om de schadelijke effecten ervan te verminderen.

Bron: Starnieuws

In samenvatting, de luchtkwaliteitsproblemen in Delhi hebben geleid tot de tijdelijke sluiting van basisscholen in de stad, met de mogelijkheid voor scholen voor oudere leerlingen om over te schakelen naar online lessen. Delhi staat bovenaan de lijst van meest vervuilde steden ter wereld, en de luchtkwaliteit bereikte alarmerende niveaus, met een AQI van 471, wat wordt geclassificeerd als “gevaarlijk”. De situatie wordt verder verergerd door verschillende factoren, waaronder stoppelverbranding en het afsteken van vuurwerk. Het is van cruciaal belang dat er dringende maatregelen worden genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van de bevolking te beschermen.


Posted

in

by

Tags: