Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – HVB: Samenleving hunkert naar meer koopkracht

Starnieuws – HVB: Samenleving hunkert naar meer koopkracht

HVB: Samenleving hunkert naar meer koopkracht

Afbeelding: Starnieuws – 14 Nov, 10:43
Bericht: HVB: Samenleving hunkert naar meer koopkracht
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 14 Nov, 10:43

De recente aanpassingen in belastingschijven en extra steun voor de onderste schijf door de regering, na druk van vakbonden, hebben veel onthuld over de aanpak van de president, concludeerde Raymond Sapoen, leider van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB). Deze aanpak, totaal tegengesteld en onverantwoordelijk, markeert een ommekeer. Waar voorheen de regering altijd leek te streven naar goedkeuring van het IMF voor gunstige beoordelingen, is het nu het IMF zelf dat kritiek uit op de regering, aldus Sapoen. “Als het IMF niet luid schreeuwt, krijgen de werknemers geen enkele compensatie van Chan,” voegde Sapoen toe.

De vraag die opdoemt is waarom deze kwesties niet eerst met het IMF zijn besproken voordat het al getroffen volk verder werd belast met een btw-verhoging. Deze gang van zaken binnen de coalitie wordt steeds onbegrijpelijker. Terwijl zowel het IMF als de president erkennen dat het sociaal programma van de regering een fiasco is, lijkt het erop dat de ineffectieve minister van Sociale Zaken nu wordt gepromoveerd naar het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme. “Dit is een misdaad tegen alle sociaal zwakkeren,” besloot Sapoen.

De verslechterende sociaal-economische situatie stond centraal tijdens een vergadering van de HVB op zondag in hun hoofdkwartier, waar voorzitter Mike Noersalim meer dan 100 lidmaatschapskaarten uitreikte aan nieuwe leden. Met betrekking tot de schuldenlast was Noersalim optimistisch over de inspanningen van de regering voor schuldherstructurering. “De afspraken met de Paris Club en India zijn een goed begin, maar we moeten nog zien wat er gebeurt met die van Oppenheimer en China,” verklaarde hij. “Zodra onze leiders deze onderhandelingsvaardigheden beheersen, stel ik voor om ook te praten met de multinationals hier. Laten we heronderhandelen over hogere royalty’s, btw en milieuheffingen, bijvoorbeeld.”

Noersalim benadrukte dat als de regering niet erkent dat het grootste deel van de koopkrachtstijging rechtstreeks naar supermarkten en dienstverleners stroomt, het sociaal programma nog meer schade zal aanrichten. Hij riep de strijdende vakorganisaties op om alert te blijven en niet met loze beloften tevreden te zijn. “Laat je niet voor de gek houden,” drukte Noersalim hen op het hart.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: