Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Hout-en goudactiviteiten bedreigen veiligheid stuwmeer

Starnieuws – Hout-en goudactiviteiten bedreigen veiligheid stuwmeer

Hout-en goudactiviteiten bedreigen veiligheid stuwmeer

Afbeelding: Starnieuws – 12 Nov, 00:56
Bericht: Hout-en goudactiviteiten bedreigen veiligheid stuwmeer
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 12 Nov, 00:56

Titel: Veiligheid Afobakka Krachtcentrale Onder Druk: Dreigingen van Houtkap en Goudwinning Baren Zorgen

In een voortdurende strijd om de Afobakka krachtcentrale veilig te houden, blijven activiteiten van houthakkers en gouddelvers rondom het stuwmeer een toenemende dreiging vormen voor de Afobakka stuwdam en de 16 hulpdijken. In het worst-case scenario, afhankelijk van welke hulpdijken falen, zou Paramaribo binnen 50 uur onder water kunnen komen te staan, met Brokopondo die zelfs nog sneller zou overstromen. Het waterpeil zou tot 5 meter kunnen stijgen, waardoor de situatie bijzonder urgent wordt.

De Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), verantwoordelijk voor de Afobakka krachtcentrale, staat voortdurend op scherp en moet regelmatig de autoriteiten mobiliseren om het dreigende gevaar af te wenden. Onlangs kregen journalisten de kans om de operaties en inner workings van de dam en krachtcentrale van dichtbij te bekijken tijdens een bezoek, georganiseerd door Staatsolie als onderdeel van een grotere rondleiding langs haar operaties in verschillende regio’s.

Tijdens deze rondleiding benadrukte Staatsolie dat de veiligheid en integriteit van de stuwdam gegarandeerd zijn volgens wereldstandaarden en dat het voldoet aan meerdere certificeringen. Ondanks de uitdagingen, zoals het monitoren van het waterpeil en weerpatronen, blijven alle zes turbines actief, waardoor de opwekkingscapaciteit op peil blijft. Het waterpeil wordt zorgvuldig beheerd, met het huidige niveau op 255 voet, nog ruim onder het maximum van 264 voet om veilig stroom op te wekken.

Echter, naast de operationele uitdagingen, vormt de nabijheid van de 16 hulpdijken een groeiend risico. Deze dijken, 12 aan de westzijde en 4 aan de oostzijde, zijn cruciaal om overstromingen te voorkomen en het water in het stuwmeer te behouden. De veiligheid van deze hulpdijken is de laatste jaren echter een grote zorg geworden, met name door illegale houtkap en goudactiviteiten in de omgeving.

Nawien Debipersad, manager van Power Reliability and Maintenance bij SPCS, benadrukte dat het voorkomen van gevaarlijke activiteiten rondom de dijken een constante uitdaging is. Hoewel autoriteiten regelmatig optreden, is er geen garantie dat de gebieden rondom de hulpdijken buiten gevaar blijven. Risicoanalyses worden regelmatig uitgevoerd, maar het risico op een dambreuk blijft aanwezig.

De ernst van de situatie is duidelijk, met de mogelijke gevolgen van een dambreuk die vergelijkbaar zijn bij zowel de hoofddam als de hulpdijken. Als de oostelijke hulpdijken zouden bezwijken, zou Paramaribo binnen 50 uur onder 17 voet water kunnen komen te staan. In het geval van falende westelijke hulpdijken zou het Brokopondo-gebied even snel onder 5 meter water kunnen worden bedolven.

De dringende boodschap van Debipersad is duidelijk: “Door de ernst van de situatie staat dam integriteit en dam veiligheid boven alles.” Het gevaar blijft bestaan, en het is cruciaal dat er voortdurende aandacht en actie wordt ondernomen om de Afobakka Krachtcentrale en de omliggende gebieden te beschermen tegen de dreigingen die hun voortbestaan bedreigen.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: