Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Honderdduizenden verzamelen zich om Palestijnen te steunen

Starnieuws – Honderdduizenden verzamelen zich om Palestijnen te steunen

Honderdduizenden verzamelen zich om Palestijnen te steunen

Afbeelding: Starnieuws – 29 Oct, 06:47
Bericht: Honderdduizenden verzamelen zich om Palestijnen te steunen
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 29 Oct, 06:47

Tienduizenden mensen verzamelden zich op zaterdag opnieuw in een massale pro-Palestina demonstratie in de Britse hoofdstad, te midden van toenemende aanvallen op Gaza. Deze gebeurtenis werd weerspiegeld in steden in Europa, het Midden-Oosten en Azië, waar honderdduizenden demonstranten hun steun betuigden aan de Palestijnen, terwijl het Israëlische leger zijn luchtaanvallen en grondoffensief in de Gazastrook uitbreidde. Opmerkelijk was de omvang van de mars in Londen, waar grote menigten door het centrum van de stad marcheerden om premier Rishi Sunak’s regering te vragen om een staakt-het-vuren.

Demonstrant Camille Revuelta benadrukte de noodzaak van een staakt-het-vuren en Palestijnse rechten, waaronder het recht om te bestaan en de bescherming van mensenrechten. Ze benadrukte dat de demonstratie niet enkel betrekking had op Hamas, maar op het beschermen van Palestijnse levens.

In tegenstelling tot het standpunt van Washington riep de regering van premier Sunak niet langer op tot een staakt-het-vuren, maar pleitte in plaats daarvan voor humanitaire pauzes om hulp de Gazastrook te laten bereiken. Groot-Brittannië heeft het recht van Israël gesteund om zichzelf te verdedigen na de aanval van 7 oktober door de militante groep Hamas, waarbij volgens Israël 1.400 mensen omkwamen, voornamelijk burgers. Het dodental in Gaza is sinds het Israëlische bombardement drie weken geleden begon, gestegen naar 7.650 doden, voornamelijk burgers, volgens een dagelijks rapport dat zaterdag werd vrijgegeven door het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Het Israëlische optreden heeft geleid tot sterke steun en sympathie van westerse regeringen en veel burgers, maar heeft ook tot woede geleid, vooral in Arabische en moslimlanden. In Maleisië scandeerden demonstranten leuzen buiten de Amerikaanse ambassade in Kuala Lumpur. De Turkse president Tayyip Erdogan sprak tijdens een grote bijeenkomst in Istanboel tot honderdduizenden aanhangers en benadrukte dat Israël als een bezetter wordt gezien. Hij herhaalde ook zijn standpunt dat Hamas geen terroristische organisatie is, een opmerking die scherpe kritiek van Israël ontving.

Betogers in Irak, Bagdad en op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, Hebron, riepen op tot een wereldwijde boycot van Israëlische producten, met leuzen als “Wees niet verantwoordelijk voor de moord op de kinderen van Palestina.” In verschillende steden in Europa, waaronder Kopenhagen, Rome en Stockholm, gingen mensen de straat op om hun steun te betuigen aan de Palestijnen. Ondanks bijeenkomstverboden in sommige Franse steden om sociale spanningen te voorkomen, vond in Parijs toch een kleine bijeenkomst plaats, en enkele honderden mensen marcheerden in de zuidelijke stad Marseille.

In Nieuw-Zeeland, Wellington, marcheerden duizenden mensen met Palestijnse vlaggen en spandoeken met de tekst “Vrij Palestina” naar het Parlementsgebouw. In Londen werden speciale beperkingen opgelegd rond de Israëlische ambassade om de protesten te beheersen. De mars van zaterdag verliep grotendeels vreedzaam, maar de politie meldde negen arrestaties, waarvan twee wegens aanvallen op agenten en zeven wegens overtredingen van de openbare orde, waarvan sommige als haatmisdaden werden behandeld. De opkomst werd door de politie geschat op tussen de 50.000 en 70.000 mensen. De Londense politie ontving de afgelopen dagen kritiek omdat ze niet strenger had opgetreden tegen sommige leuzen die tijdens een eerdere pro-Palestijnse mars in de stad werden geroepen, die ongeveer 100.000 mensen trok. De demonstraties weerspiegelen de voortdurende zorg en betrokkenheid van mensen over de hele wereld bij het Israëlisch-Palestijnse conflict. Deze gebeurtenissen tonen aan dat de situatie in het Midden-Oosten een diepgaand internationaal vraagstuk is dat veel mensen raakt en bezighoudt. Bron: Starnieuws.


Posted

in

by

Tags: