Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Gezamenlijke bonden willen in het weekend uitsluitsel

Starnieuws – Gezamenlijke bonden willen in het weekend uitsluitsel

Gezamenlijke bonden willen in het weekend uitsluitsel

Afbeelding: Starnieuws – 09 Nov, 17:00
Bericht: Gezamenlijke bonden willen in het weekend uitsluitsel
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 09 Nov, 17:00

Een menigte, onverschrokken door de genadeloze zon, heeft vandaag gehoor gegeven aan de oproep van hun vakbonden om gezamenlijk naar De Nationale Assemblee te trekken, zoals te zien is op foto’s van Ren Gompers. Vakbondsleider Marcia Clumper deelde voordat een motie werd voorgelezen en overhandigd aan Assembleevoorzitter Marinus Bee, krachtige woorden mee: “Als er geen verandering komt die merkbaar is in de zakken van de werkers, dan is dit slechts een voorproefje. Dit is als een scène uit een grote film.”

Donderdag namen honderden mensen deel aan een protestmars, georganiseerd door een coalitie van vakbonden, tegen de verhoging van de BTW op brandstof en de BTW-heffing op nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, water en kookgas. De menigte, al vroeg verzameld op het Kerkplein zoals afgesproken, marcheerde via de Lim A Postraat tegen het verkeer in naar De Nationale Assemblee. Het gebied rondom het Onafhankelijkheidsplein was met dranghekken afgesloten, maar de vastberaden demonstranten wisten toegang te verkrijgen tot het parlement via de Waterkant.

Naast de verzengende zon droeg ook de verhitte gemoedstoestand van de demonstranten bij aan de intensiteit van het protest. Een motie, ingediend bij het parlement, dringt onder andere aan op onmiddellijke stopzetting en terugdraaiing van de BTW op brandstof, kookgas en nutsvoorzieningen, en op het vaststellen van belastingtarieven op aanvaardbare niveaus. De vakbonden benadrukken dat ze hun middelen zullen inzetten totdat aan hun eisen is voldaan. Tevens wordt erop aangedrongen dat de regering ingrijpt om alle manipulatieve handelingen jegens de werkende klasse en gepensioneerden een halt toe te roepen.

Assembleevoorzitter Bee heeft verklaard dat hij het protest en de motie serieus neemt en zich inzet voor een snelle reactie. Een deel van de demonstranten begaf zich na het indienen van de motie naar het Kabinet van de President, waar directeur Adjay Moensi het document in ontvangst nam en beloofde het snel bij de president te krijgen.

Langs de Waterkant spraken enkele vakbondsleiders de deelnemers toe, onder de indruk van de massale opkomst en het ordelijke verloop van het protest. Ze geven de regering en de Assemblee een dag om de motie te bestuderen, en een reactie wordt uiterlijk in het weekend verwacht.

Vooruitkijkend informeren de vakbonden morgen tijdens individuele vergaderingen hun leden over de volgende stappen. Op maandag om 10 uur komen ze opnieuw massaal bijeen, waarbij de locatie tijdig bekend wordt gemaakt. De ontwikkelingen in dit voortdurende verhaal kunnen worden gevolgd via Starnieuws, de bron van deze berichtgeving. Het is raadzaam om hun verslaggeving nauwlettend in de gaten te houden voor eventuele updates en aanvullende informatie over deze belangrijke gebeurtenissen in Suriname.


Posted

in

by

Tags: