Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Gerechtelijk vooronderzoek onlusten Pikin Saron afgerond

Starnieuws – Gerechtelijk vooronderzoek onlusten Pikin Saron afgerond

Gerechtelijk vooronderzoek onlusten Pikin Saron afgerond

Afbeelding: Starnieuws – 01 Nov, 02:54
Bericht: Gerechtelijk vooronderzoek onlusten Pikin Saron afgerond
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 01 Nov, 02:54

Op de binnenplaats van het gerechtshof hebben advocaten, familieleden en vertegenwoordigers van inheemse groepen een aangrijpend gebed bijgewoond in verband met de voorgeleiding van de verdachten in de zaak Pikin Saron. Het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) met betrekking tot de vier mannen die sinds 6 mei vastzitten voor verdenking van mishandeling, gijzeling en andere gewelddadigheden tijdens de onrust in Pikin Saron op 2 mei, is officieel afgerond. In deze tragische gebeurtenissen werden twee mannen, Martinus Wolfjager en Ivanildo Dijksteel, gedood tijdens de gewelddadigheden, wat heeft geleid tot beschuldigingen van standrechtelijke executie door inheemse organisaties en de families van de slachtoffers.

Het geweld in Pikin Saron werd ontketend door berichten dat een deel van het woon- en leefgebied van de bewoners was uitgegeven voor houtkap, wat leidde tot opstanden en protesten. Tijdens deze gebeurtenissen staken de demonstranten elf vrachtwagens, geladen met rondhout, in brand, en werd ook het plaatselijke politiebureau in brand gestoken. Tijdens de confrontaties met de actievoerders raakten twee politieagenten gewond. De vier mannen die momenteel in hechtenis zijn, werden bewapend aangetroffen met zware vuurwapens en andere voorwerpen. Ze hebben bovendien medewerkers van Grassalco in Maripaston ernstig mishandeld, politieagenten van de controlepost Pikin Saron beschoten en hun eigendommen afgenomen voordat ze het bureau in brand staken.

Bij het doorzoeken van de verdachten vond de politie een aantal zware schouder- en vuistvuurwapens, mobiele telefoons en andere goederen. De rechter-commissaris heeft de advocaten van de verdachten geïnformeerd dat het gerechtelijk vooronderzoek is afgerond, waarna de advocaten, namelijk Murwin Dubois, Milton Castelen, John Ferdinand en Antoon Karg, hun verweer hebben ingediend tegen het verzoek van het Openbaar Ministerie om de inverzekeringstelling van de verdachten met nog eens 30 dagen te verlengen.

De advocaten hebben benadrukt dat het Openbaar Ministerie consequent om verlenging van bewaring vraagt, maar dat Suriname verdragen heeft ondertekend, waaronder die van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die bepalen dat mensen niet routinematig in bewaring mogen worden gehouden. In sommige gevallen heeft het gerechtshof van de OAS mensen zelfs naar huis gestuurd. De verdediging van de vier mannen heeft de familieleden van de verdachten hoop gegeven dat er recht zal worden gedaan en dat de verdachten zullen worden vrijgelaten. Binnen enkele dagen zal de rechter-commissaris een beslissing nemen over de verlenging van de inverzekeringstelling. Het is belangrijk op te merken dat dit de laatste verlenging van 30 dagen betreft, aangezien het gvo nu is afgerond.

Op dinsdagochtend hebben familieleden en inheemse groepen, waaronder het Inheems Kollectief Suriname, zich verzameld aan de Monseigneur Wulfingstraat om hun steun te betuigen aan de inheemse mannen en hun families die betrokken zijn bij de zaak Pikin Saron. Deze gebeurtenissen weerspiegelen de voortdurende spanning en het verdriet in de gemeenschap in verband met de tragische gebeurtenissen in Pikin Saron en de voortgang van het juridische proces dat daarop volgt.

De afsluiting van het gerechtelijk vooronderzoek markeert een belangrijke fase in dit lopende onderzoek, dat zowel de betrokkenheid van de verdachten bij de gewelddadigheden als de omstandigheden rond de dood van de twee mannen zal onderzoeken. Het is van groot belang dat het juridische proces eerlijk en rechtvaardig verloopt, zodat de waarheid aan het licht kan komen en recht kan worden gedaan aan alle betrokken partijen. De steun van familieleden en inheemse groepen, evenals de rol van advocaten in dit proces, zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat gerechtigheid wordt gediend en dat de rechten van alle betrokkenen worden beschermd. We blijven de ontwikkelingen in deze zaak nauwlettend volgen en hopen op een eerlijke en transparante afloop.


Posted

in

by

Tags: