Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Gehackte e-mails tonen betrokkenheid vp en ex-president bij drugshandel

Starnieuws – Gehackte e-mails tonen betrokkenheid vp en ex-president bij drugshandel

Gehackte e-mails tonen betrokkenheid vp en ex-president bij drugshandel

Afbeelding: Starnieuws – 07 Nov, 03:36
Bericht: Gehackte e-mails tonen betrokkenheid vp en ex-president bij drugshandel
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 07 Nov, 03:36

Recente gehackte e-mails wijzen op vermeende betrokkenheid van vicepresident Ronnie Brunswijk en voormalig president Desi Bouterse bij drugshandel in Suriname. De e-mails, gestolen van het Colombiaanse kantoor van de procureur-generaal in 2022 en gedeeld met een consortium van journalisten, suggereren dat er op hoog niveau politieke banden zijn tussen georganiseerde misdaad en Surinaamse politici. Deze beschuldigingen voeden al langer bestaande geruchten over de rol van Brunswijk en Bouterse in de cocaïnehandel in Suriname, waarvoor beiden in het verleden zijn veroordeeld. Ze zouden als tussenpersonen optreden en hun connecties binnen de Surinaamse regering gebruiken om cocaïnesmokkel te faciliteren in ruil voor steekpenningen.

Naast de vermeende betrokkenheid van Surinaamse politici benadrukken andere gehackte documenten waarom drugshandelaren zich tot Suriname aangetrokken voelen. Het land ligt strategisch dicht bij belangrijke drugsproductiegebieden, heeft kwetsbare grenzen en beschikt over de infrastructuur om cocaïne naar grote markten in Europa, West-Afrika en de Verenigde Staten te verzenden. Colombiaanse guerrillagroepen, zoals het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), en dissidente groepen van de gedemobiliseerde Colombiaanse Revolutionaire Strijdkrachten (FARC), hebben de afgelopen jaren ook cocaïne via Suriname gesmokkeld.

De e-mails suggereren dat Brunswijk in contact stond met twee verdachten, Jayant Alex Roman en Gilbert Samuels, die betrokken waren bij een mislukte drugsvangstoperatie in Suriname in augustus 2020. De operatie resulteerde niet in inbeslagnames of arrestaties, wat leidde tot verdenkingen dat de vicepresident mogelijk betrokken was bij de criminelen. Later bleek dat een deel van de in beslag genomen drugs toebehoorde aan een crimineel met belangrijke connecties, Brian Blue, die Brunswijk omkocht om de situatie te sussen en de cocaïne werd teruggegeven aan Jayant Roman. Brian Blue wordt beschouwd als een van de meest productieve drugshandelaren in Suriname.

In een andere gehackte e-mail wordt beweerd dat Bouterse betrokken is bij de handel van cocaïne vanuit Colombia via Suriname naar verschillende locaties in het Caribisch gebied, Afrika en Europa. Deze beschuldigingen zijn in tegenspraak met wat de meeste bronnen vertelden tijdens een bezoek aan Suriname in oktober 2022, namelijk dat Bouterse, die in oktober 78 werd, zich heeft teruggetrokken uit zowel zijn politieke als criminele activiteiten.

De e-mails onthullen ook de voortdurende samenwerking tussen Colombiaanse guerrillagroepen en Surinaamse drugshandelaren om cocaïne te verkrijgen via clandestiene vluchten. Deze relatie bestaat al tientallen jaren, en de guerrillagroepen verzorgen cocaïne die via Suriname naar Europa wordt geëxporteerd.

Het is belangrijk op te merken dat deze beschuldigingen niet zijn bevestigd en dat zowel de Surinaamse als de Amerikaanse autoriteiten geen commentaar hebben gegeven op deze onthullingen. Bovendien heeft Brunswijk niet gereageerd op verzoeken om commentaar, en Bouterse evenmin.

Het is cruciaal dat deze beschuldigingen grondig worden onderzocht en dat de verantwoordelijken, als ze schuldig worden bevonden, worden berecht. De drugshandel en georganiseerde misdaad vormen ernstige bedreigingen voor de stabiliteit en veiligheid van Suriname, en het is van essentieel belang dat de autoriteiten deze kwesties serieus aanpakken.


Posted

in

by

Tags: