Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Gedupeerden waterschade spuien dam krijgen SRD 31.000

Starnieuws – Gedupeerden waterschade spuien dam krijgen SRD 31.000

Gedupeerden waterschade spuien dam krijgen SRD 31.000

Afbeelding: Starnieuws – 12 Nov, 04:52
Bericht: Gedupeerden waterschade spuien dam krijgen SRD 31.000
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 12 Nov, 04:52

Titel: Compensatie en Sociale Programma’s in Brokopondo na Watersnood 2022

In een recente ontwikkeling hebben bewoners die in 2022 te kampen hadden met waterschade als gevolg van de watersnood, eindelijk compensatie ontvangen. Het bedrag van meer dan SRD 10 miljoen is verdeeld onder 288 begunstigden, met een toelage van SRD 31.000 per huishouden, evenals financiële steun van SRD 3.7 miljoen via de presidentiële werkgroep. Deze belangrijke informatie werd onthuld tijdens een rondleiding op de Afobaka krachtcentrale in Brokopondo, georganiseerd door Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), het energiebedrijf van Staatsolie.

Het bezoek, dat zich uitstrekte over Saramamacca, Paramaribo, Wanica en Brokopondo, bood journalisten een diepgaand inzicht in de activiteiten van Staatsolie en haar betrokkenheid bij de getroffen gebieden. Tijdens de tour van de waterkrachtcentrale werden cruciale gegevens en statistieken gepresenteerd, waarbij de impact van het overvloedige water dat in 2022 uit het stuwmeer werd gespuid, niet onbenoemd bleef. Het veroorzaakte overstromingen, waardoor huizen tijdelijk onbewoonbaar werden en landbouwgronden niet meer bruikbaar waren.

Om de getroffenen tegemoet te komen, werd destijds een presidentiële werkgroep ingesteld om kostgrondeigenaren te identificeren en te ondersteunen. Nawien Debipersad, de manager van Power Reliability and Maintenance bij SPCS, benadrukte het belang van deze ondersteuning en de logistieke hulp die Staatsolie bood. Een grondige inventarisatie resulteerde in de identificatie van 288 begunstigden, die vervolgens via de overheid werden gesteund met een aanzienlijke bijdrage van SRD 3.7 miljoen van Staatsolie.

De betrokkenheid van Staatsolie ging echter verder dan de inspanningen van de presidentiële werkgroep. Debipersad onthulde dat Staatsolie al in een vroeg stadium, nog voordat de werkgroep werd opgericht, de getroffenen in haar werkgebied tegemoetkwam. Zodra de situatie stabiliseerde, schonk Staatsolie SRD 6.000 aan meer dan 200 huishoudens om hen te helpen bij het schoonmaken van hun huizen. Dit werd gevolgd door een tweede donatie van SRD 25.000 per huishouden, bestemd voor de aanschaf van kritieke inboedel, waardoor deze huishoudens hun normale leven weer konden oppakken.

Deze genereuze bijdragen waren niet alleen beperkt tot individuele huishoudens, aangezien Staatsolie elk jaar een donatiebudget toewijst aan haar landelijke sociaal programma. Voor het specifieke gebied Brokopondo, waar de krachtcentrale is gevestigd, werd een bedrag van SRD 3.7 miljoen gereserveerd. Debipersad benadrukte dat een aanzienlijk deel van dit bedrag al is besteed aan verschillende gemeenschapsprojecten.

Enkele opvallende initiatieven omvatten een drinkwaterproject in Nieuw Lomb, donaties van hulpmiddelen en gereedschappen aan het commissariaat, de rehabilitatie van de Balingsoelaweg, donaties aan de Balingsoelaschool, en een opmerkelijk vakantieproject waarbij samen met schoolkinderen bermen werden schoongemaakt en gebouwen en verkeersborden werden onderhouden.

Deze inspanningen benadrukken de toewijding van Staatsolie aan het welzijn van de gemeenschappen waarin zij opereert en bieden een constructieve kijk op hoe betrokkenheid en samenwerking tussen bedrijven en overheid positieve veranderingen kunnen bewerkstelligen. Het blijft van cruciaal belang om dergelijke initiatieven te ondersteunen, en de recente ontwikkelingen in Brokopondo getuigen van een gecoördineerde inzet om de gevolgen van de watersnood van 2022 het hoofd te bieden. Deze positieve stappen zijn een bemoedigend teken voor de veerkracht van de gemeenschappen en benadrukken het belang van voortdurende steun en samenwerking bij het herstel van getroffen gebieden. (Bron: Starnieuws)


Posted

in

by

Tags: