Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Filmmaker Ida Does ontvangt Lifetime Achievement Award

Starnieuws – Filmmaker Ida Does ontvangt Lifetime Achievement Award

Filmmaker Ida Does ontvangt Lifetime Achievement Award

Afbeelding: Starnieuws – 31 Oct, 19:16
Bericht: Filmmaker Ida Does ontvangt Lifetime Achievement Award
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 31 Oct, 19:16

Ida Does Geëerd met Lifetime Achievement Award op Black Achievement Award Gala

Op de feestelijke avond van de Black Achievement Awards Gala werd de getalenteerde filmmaker Ida Does in de schijnwerpers gezet, en terecht geëerd met de prestigieuze Lifetime Achievement Award. Het was een gedenkwaardig moment toen de Nederlandse Staatssecretaris voor Cultuur en Media, Gunay Uslu, de prijs persoonlijk aan haar overhandigde. Dit ontroerende moment vond plaats tijdens de jaarlijkse ceremonie in het prachtige LaMar theater in Amsterdam, en het was een viering van de buitengewone bijdragen van Ida Does aan de wereld van de cinema en de geschiedenis.

In haar inspirerende lofrede sprak de Staatssecretaris met bewondering over de films van Ida Does, die complexe en cruciale delen van onze geschiedenis belichten. Ze richtte zich persoonlijk tot de getalenteerde documentairemaker, geboren in Paramaribo, en prees haar voor haar moedige aanpak bij het blootleggen van de littekens van ons slavernijverleden. Deze films zijn doordacht, genuanceerd en waardig, en ze bieden een scherp inzicht in de realiteit, gebaseerd op onbetwistbare feiten en toch doordrenkt van de menselijke emotie. Met haar documentaires stelt Ida Does ons allen een spiegel voor, waardoor we gezamenlijk kunnen reflecteren, van elkaar kunnen leren en zelfs genezen in sommige gevallen.

Tijdens haar dankwoord benadrukte Ida Does het feit dat er geen ‘light version’ bestaat voor de vaak pijnlijke realiteiten en geschiedenissen die ze aansnijdt in haar films. Ze weet dat de realiteit soms ruw en onverbloemd is, maar ze gelooft in het belang van het laten schijnen van het licht op wat er is gebeurd en wat dit voor ons betekent. Het is dit optimisme en deze vastberadenheid om de waarheid te tonen die haar werk zo indrukwekkend maakt.

Tijdens het Gala werd ook een indrukwekkende showreel vertoond, met enkele krachtige fragmenten uit de documentaires van Ida Does. Dit gaf het publiek een voorproefje van haar meesterlijke vertelkunst en haar vermogen om belangrijke verhalen tot leven te brengen op het witte doek.

Het is belangrijk op te merken dat Ida Does niet alleen nationale erkenning geniet, maar ook internationale aandacht heeft getrokken met haar opmerkelijke werk. Een van haar recente documentaires, “8 december 1982,” werd vertoond op het Timehri Film Festival in Castellani House in Georgetown. Deze film, geregisseerd door Ida Does en met deelname van Noraly Beyer, behandelt de gebeurtenissen rond de Decembermoorden. De documentaire heeft veel lof geoogst en heeft de aandacht getrokken van het Guyanese filmfestival, dat de film beschikbaar heeft gemaakt voor het Guyanese publiek via online kanalen.

Bovendien heeft de film ook de grenzen overgestoken en internationale erkenning ontvangen. In Frans Guyana werd de documentaire vertoond, waarbij Sunil Oemrawsingh van de Stichting 8 December een inleiding gaf over mensenrechten, op uitnodiging van de Franse ambassadeur in Suriname. Het is duidelijk dat Ida Does met haar werk niet alleen nationale, maar ook internationale belangstelling heeft gewekt en belangrijke kwesties aan de kaak stelt.

Een ander hoogtepunt voor Ida Does en haar documentaire “8 december 1982” was de erkenning die ze ontving op het Caribbeantales International Film Festival in Toronto, waar de film werd bekroond met de prijs voor beste documentaire in 2023. Deze onderscheiding onderstreept de impact en het belang van haar werk op het wereldtoneel.

In het kader van het Playa Film Festival in Aruba werd de documentaire “8 december 1982” ook vertoond aan scholieren van verschillende scholen. Dit is een belangrijke stap om de jongere generatie bewust te maken van de historische gebeurtenissen die in de film worden behandeld en hen aan te moedigen om na te denken over de lessen die daaruit kunnen worden getrokken.

Binnenkort staat er een nationale screening van de documentaire gepland in Oranjestad, waar het publiek de kans krijgt om de film te bekijken en de impact ervan te ervaren.

De erkenning en prijzen die Ida Does heeft ontvangen voor haar indrukwekkende documentaires getuigen van haar toewijding aan het vertellen van belangrijke verhalen die onze geschiedenis en samenleving vormgeven. Haar werk dient als een krachtige herinnering aan het belang van het begrijpen en omarmen van onze geschiedenis, hoe moeilijk die soms ook is, om zo te kunnen groeien en samen verder te gaan.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: