Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Filipijnen: Chinese schepen zwermen op rif voor de kust

Starnieuws – Filipijnen: Chinese schepen zwermen op rif voor de kust

Filipijnen: Chinese schepen zwermen op rif voor de kust

Afbeelding: Starnieuws – 04 Dec, 06:50
Bericht: Filipijnen: Chinese schepen zwermen op rif voor de kust
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 04 Dec, 06:50

Ik zal graag een artikel schrijven over het recente nieuws over de toename van Chinese zeeschepen in de Zuid-Chinese Zee, gebaseerd op het bericht van Starnieuws.

Volgens recente rapporten van de Filipijnse kustwacht is het aantal Chinese zeeschepen in de Zuid-Chinese Zee gestegen, wat heeft geleid tot hernieuwde spanningen tussen China en de Filipijnen. Deze schepen bevonden zich bij Whitsun Reef, ook bekend als Julian Felipe Reef voor de Filipijnen. Deze toenemende aanwezigheid van Chinese schepen is door functionarissen van de kustwacht omschreven als een verontrustende ontwikkeling.

Terwijl de Filipijnse kustwacht twee patrouilleboten naar het gebied stuurde, werd opgemerkt dat het aantal Chinese schepen was gestegen tot meer dan 135, vergeleken met 111 eerder in november. Interessant genoeg bleef er geen respons op de radio-oproepen van de Filipijnse kustwacht aan de Chinese schepen, die verspreid lagen over het Julian Felipe Reef, op meer dan 1.000 kilometer afstand van de dichtstbijzijnde grote Chinese landmassa.

Whitsun Reef, waar deze schepen zich bevinden, ligt ongeveer 320 kilometer ten westen van het Filipijnse eiland Palawan en meer dan 1.000 kilometer van het Chinese eiland Hainan. Dit gebied maakt deel uit van de bredere Zuid-Chinese Zee, waarbij China aanspraak maakt op een groot deel van het territorium, ondanks het internationale tribunaal dat deze claims heeft betwist.

De Zuid-Chinese Zee staat bekend om zijn strategische waarde, niet alleen vanwege de wateren zelf, maar ook vanwege de eilanden en riffen waarvan wordt gedacht dat ze aanzienlijke natuurlijke hulpbronnen, zoals aardolie, herbergen. Verschillende landen, waaronder de Filipijnen, Brunei, Maleisië, Taiwan en Vietnam, hebben claims ingediend op verschillende delen van dit gebied.

De recente incidenten tussen China en de Filipijnen zijn een voortzetting van de langlopende territoriale geschillen in dit gebied. Manilla heeft China beschuldigd van agressieve pogingen om aanspraak te maken op een groot deel van de Zuid-Chinese Zee, in strijd met internationale wetgeving. Incidenten zoals bijna-aanvaringen nabij Second Thomas Shoal hebben de spanningen verder doen oplopen.

De Filipijnen hebben hun zaak voorgelegd aan het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag in het verleden, met betrekking tot de controverse rond Scarborough Shoal, nadat China de controle over dit gebied had overgenomen. Volgens het VN-zeerechtverdrag strekt de exclusieve economische zone (EEZ) van een land zich uit tot 200 zeemijl vanaf de kustlijn.

Het conflict in de Zuid-Chinese Zee blijft een bron van internationale bezorgdheid vanwege de geopolitieke en economische implicaties. De toenemende aanwezigheid van Chinese schepen in deze wateren onderstreept de voortdurende spanningen en het belang van diplomatieke inspanningen om tot een vreedzame oplossing te komen.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: