Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Dominica creëert s werelds eerste reservaat voor bedreigde potvissen

Starnieuws – Dominica creëert s werelds eerste reservaat voor bedreigde potvissen

Dominica creëert s werelds eerste reservaat voor bedreigde potvissen

Afbeelding: Starnieuws – 14 Nov, 14:47
Bericht: Dominica creëert s werelds eerste reservaat voor bedreigde potvissen
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 14 Nov, 14:47

Nieuw Beschermingsgebied voor Potvissen in Dominica

Het Caribische eiland Dominica heeft een mijlpaal bereikt door ’s werelds eerste beschermde zeegebied te creëren voor potvissen, een van de grootste dieren ter wereld die met uitsterven worden bedreigd. Bijna 800 vierkante kilometer aan koningsblauw water aan de westkant van het eiland zal worden aangewezen als reservaat, een aankondiging die de regering onlangs heeft gedaan.

Premier Roosevelt Skerrit van Dominica verklaarde dat dit initiatief bedoeld is om deze majestueuze en hoogintelligente dieren te beschermen tegen schade, waardoor onze wateren en ons klimaat gezond kunnen blijven. Wetenschappers zijn van mening dat dit reservaat niet alleen potvissen zal beschermen, maar ook zal bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Potvissen spelen een onverwachte rol in het ecosysteem. Ze poepen aan de oppervlakte na diepzeeduiken, wat resulteert in voedselrijke uitwerpselen die planktonbloei veroorzaken. Deze bloei vangt kooldioxide op uit de atmosfeer en brengt het naar de oceaanbodem wanneer het plankton sterft. Dit proces draagt bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Deskundigen suggereren dat potvissen in Dominica meer uitwerpselen produceren dan elders, wat een uniek aspect van hun gedrag lijkt te zijn.

Volgens walvisbioloog Shane Gero, oprichter van het Dominica Sperm Whale Project, zijn er naar schatting minder dan 500 potvissen in de wateren rond Dominica, een populatie die zich uitstrekt langs de Kleine Antillen. Deze populatie wordt echter bedreigd door verschillende factoren, waaronder botsingen met schepen, verstrikking in visnetten en vervuiling door landbouwafval.

De geschiedenis van potvissen is er een van neergang. Voor de walvisvangst zwommen naar schatting twee miljoen potvissen door de diepe wateren van de aarde. Nu wordt hun aantal geschat op ongeveer 800.000. Dit maakt de bescherming van deze soort des te belangrijker, vooral omdat potvissen een matrilineaire samenleving vormen en het verlies van een kalf het einde van een familie kan betekenen.

Het instellen van dit reservaat in Dominica biedt niet alleen bescherming aan potvissen, maar het zal ook duurzame visserij mogelijk maken en de scheepvaartroutes beter afbakenen om botsingen met potvissen te verminderen. Toerisme rond walvissen blijft mogelijk, zij het in beperkte aantallen, en er zullen ambtenaren worden aangesteld om ervoor te zorgen dat de regelgeving wordt nageleefd.

Deze stap is toegejuicht door wetenschappers en natuurbeschermers, zoals Enric Sala van National Geographic. Hij benadrukte dat de regering van Dominica erkent dat potvissen niet alleen dieren zijn, maar ook burgers van het eiland. Ongeveer 35 potvisfamilies brengen het grootste deel van hun tijd door in de wateren rond Dominica. Deze walvissen communiceren onderling via klikgeluiden, een vorm van vocalisatie genaamd codas.

Het onderzoeksteam heeft zelfs individuele potvissen een naam gegeven, wat een symbolische erkenning is van hun aanwezigheid en belang voor het eiland. Zo creëert Dominica niet alleen een beschermingsgebied voor deze majestueuze dieren, maar erkent het ook hun waarde als medeburgers van het eiland.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: