Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Doden door orkaan Otis blijven stijgen, tol op 48

Starnieuws – Doden door orkaan Otis blijven stijgen, tol op 48

Doden door orkaan Otis blijven stijgen, tol op 48

Afbeelding: Starnieuws – 31 Oct, 02:57
Bericht: Doden door orkaan Otis blijven stijgen, tol op 48
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 31 Oct, 02:57

Het aantal slachtoffers als gevolg van de allesverwoestende orkaan Otis blijft toenemen, met het huidige dodental dat nu is gestegen tot 48 personen. Het is tragisch om te bedenken dat dit cijfer naar verwachting nog verder zal stijgen, aangezien families bezig zijn met het begraven van hun dierbaren, die het slachtoffer zijn geworden van deze verwoestende natuurramp.

Orkaan Otis, een angstaanjagende categorie 5 orkaan, maakte zijn verwoestende entree op woensdag aan de zuidelijke Pacifische kust van Mexico. De grootste tol van deze verschrikkelijke orkaan werd geïncasseerd door de prachtige badplaats Acapulco, waar de meeste dodelijke slachtoffers vielen als gevolg van de allesverwoestende kracht van de orkaan.

Het Mexicaanse burgerbeschermingsagentschap heeft officieel verklaard dat van de 48 doden er 43 slachtoffers vielen in het mooie Acapulco, terwijl de overige vijf hun leven verloren in het nabijgelegen Coyuca de Benitez. De gouverneur van de staat Guerrero, waarin Acapulco ligt, had aanvankelijk het aantal vermisten op 10 geschat, maar dit aantal werd later verhoogd naar 36 en vervolgens naar 39, wat duidelijk aangeeft hoe chaotisch en verwoestend de situatie was.

In Acapulco zijn families op dit moment bezig met het organiseren van begrafenissen voor hun dierbaren, terwijl ze tegelijkertijd wanhopig blijven zoeken naar essentiële zaken die verloren zijn gegaan. Overheidsfunctionarissen en vrijwilligers zijn druk bezig met het opruimen van straten die volledig verstopt zijn geraakt met modder en puin als gevolg van de ongekend krachtige orkaan van categorie 5.

Katy Barrera, een 30-jarige inwoner van Acapulco, deelt een hartverscheurend verhaal over haar tante en haar gezin. Ze vertelt dat haar tante en haar gezin bedolven werden onder een aardverschuiving, toen een enorme hoeveelheid modder en stenen op hun huis terechtkwam. Het lichaam van haar tante werd uiteindelijk gevonden, samen met de stoffelijke resten van hun drie kinderen, variërend in leeftijd van 2 tot 21 jaar. Haar oom wordt nog steeds vermist, wat een voortdurende bron van zorg en verdriet is voor de familie.

Afzonderlijk van dit tragische verhaal zijn ook Katy’s eigen moeder en broer nog vermist. Ze beschrijft hoe het water, samen met de rotsen en modder, hun huis binnenkwam en hen volledig bedolf. Het is een angstaanjagend tafereel dat helaas tekenend is voor de verwoesting die deze orkaan heeft aangericht.

Op zondag hebben de autoriteiten de lichamen van Katy’s tante en de twee jongste kinderen vrijgegeven aan de familie. Het was een aangrijpende scène, waarbij de lichamen in witte zakken in open kisten werden geplaatst, klaar om te worden begraven. De oudste dochter was al eerder begraven, wat de diepe tragedie in dit gezin benadrukt.

Terwijl deze families worstelen met hun verdriet en verlies, is er ook groeiende frustratie over de hulpverlening en het personeel in de toeristische gebieden van Acapulco. Katy Barrera uit haar wanhoop en zorgen over de situatie, vooral omdat er in de zwaarst getroffen gebieden weinig tot geen hulp lijkt te zijn. Ze roept de autoriteiten op om eerlijk te zijn over de omvang van de tragedie en benadrukt dat er veel meer doden zijn dan officieel worden gemeld.

Buiten het mortuarium verzamelden zich op zondagochtend ten minste zes gezinnen, sommigen op zoek naar vermiste familieleden, anderen om hun dierbaren te identificeren, en weer anderen om verklaringen af te leggen aan de autoriteiten. Het is een hartverscheurende situatie waarin velen verkeren, terwijl ze proberen antwoorden te vinden over het lot van hun geliefden.

De begraafplaatsen van Acapulco zijn inmiddels het toneel van treurige processies, waarbij konvooien van lijkwagens en rouwende familieleden door de gehavende straten van de stad trekken. Winkels zijn geplunderd, straten liggen bezaaid met puin en soldaten werken onvermoeibaar om omgevallen bomen te verwijderen.

President Andrés Manuel López Obrador heeft verklaard dat sommige van zijn politieke tegenstanders proberen om de omvang van de tragedie op te blazen om hem politieke schade toe te brengen. Maar met honderden families die nog steeds wachten op nieuws over hun vermiste dierbaren, is het onvermijdelijk dat het dodental zal blijven stijgen.

Orkaan Otis begon als een tropische storm en groeide binnen slechts twaalf uur uit tot een verwoestende orkaan van categorie 5. Deze snelle intensivering gaf de inwoners van het getroffen gebied weinig tijd om zich voor te bereiden op de ramp die hen te wachten stond. De ongelooflijke windsnelheden van 266 km per uur zorgden voor een allesverwoestende kracht die huizen vernietigde en levens verwoestte.

Kristian Vera, een inwoner van Acapulco, deelde haar ervaringen en keek uit over tientallen gezonken boten, waaronder drie van haarzelf. Deze boten waren gemarkeerd met drijvende boeien of staken gewoon boven het water uit als stille getuigen van de kracht van de orkaan.

Hoewel ze haar eigen levensonderhoud had verloren als gevolg van de verwoesting van orkaan Otis, voelde ze zich toch gelukkig. Ze realiseerde zich dat sommige van de slachtoffers van de orkaan vissers waren die voor hun boten zorgden, of kapiteins van jachten die ervoor hadden gezorgd dat hun boten veilig waren voordat de orkaan toesloeg.

Ze deelde haar gevoel van dankbaarheid en geluk, zelfs te midden van deze verschrikkelijke situatie. Haar woorden weerspiegelen de veerkracht van de gemeenschap en de vastberadenheid om door te gaan, ondanks de verliezen die ze hebben geleden.

Orkaan Otis zal de geschiedenis ingaan als een van de snelst intensiverende en verwoestende orkanen in de recente herinnering. Deze storm begon als een onschuldige tropische storm en transformeerde binnen twaalf uur in een angstaanjagende orkaan van categorie 5, met verwoestende gevolgen voor de regio.

Het herstel en de wederopbouw zullen lang duren en vereisen de inzet van talloze hulpverleners, vrijwilligers en financiële middelen. Het is een nationale en internationale inspanning om de getroffen gemeenschappen te helpen herstellen van deze ongekende ramp.

Op zaterdag werkten militair personeel en vrijwilligers hard om de belangrijkste toeristenstrook van Acapulco op te ruimen, en op zondag kondigde de burgemeester aan dat de boulevard weer begaanbaar was. De nationale elektriciteitsmaatschappij herstelde de stroom in 58% van de huizen en bedrijven in Acapulco, terwijl watertankers water leverden aan afgelegen wijken.

Maar aan de rand van de stad liggen de wijken nog steeds in puin en blijft de hulpverlening traag op gang komen. De omvang van de verwoesting is enorm, met naar schatting 220.000 huizen beschadigd door de storm, volgens de federale civiele beschermingsorganisatie.

Het herstel zal lang duren en de weg naar herstel zal moeilijk zijn. De militaire aanwezigheid in het gebied is toegenomen tot 15.000 troepen, en er zijn controleposten opgezet om plunderingen en diefstallen te ontmoedigen.

De situatie in Acapulco is een herinnering aan de verwoestende kracht van de natuur en de kwetsbaarheid van gemeenschappen voor dergelijke natuurrampen. Het is een oproep tot solidariteit en steun, zowel nationaal als internationaal, om degenen die getroffen zijn door orkaan Otis te helpen herstellen en hun leven weer op te bouwen.

De verhalen van verlies en veerkracht die naar voren komen uit deze tragedie dienen als een herinnering aan de menselijke geest en de vastberadenheid om door te gaan, zelfs te midden van de diepste tegenslagen. Het is een herinnering dat de ware kracht van een gemeenschap niet alleen wordt gemeten in tijden van voorspoed, maar vooral in tijden van tegenspoed.

Laten we hopen dat er snel meer hulp en steun zal komen voor de getroffen gemeenschappen, zodat ze de broodnodige hulp kunnen krijgen bij hun herstel en wederopbouw. De weg zal lang zijn, maar met de steun van velen is er hoop voor een betere toekomst voor degenen die door orkaan Otis zijn getroffen.


Posted

in

by

Tags: