Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – De VESte’ stuurlui staan aan wal

Starnieuws – De VESte’ stuurlui staan aan wal

De VESte' stuurlui staan aan wal

Afbeelding: Starnieuws – 31 Oct, 04:54
Bericht: De VESte’ stuurlui staan aan wal
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 31 Oct, 04:54

De Inflatie in Suriname: Feiten en Verwarring

Door [Jouw Naam]

PARAMARIBO, Suriname – 31 oktober 2023 – Onlangs kwam een artikel onder mijn aandacht dat geschreven was door Swami Girdhari, de secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). In dit artikel beweerde Girdhari dat de geaccumuleerde inflatie tussen september 2020 en september 2023 ongeveer 400% bedroeg. Deze claim heeft veel ophef veroorzaakt en ik voelde de behoefte om dit onderwerp nader te onderzoeken en verduidelijken.

Laten we beginnen met het bekijken van de officiële cijfers die beschikbaar zijn op de website van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). In september 2020 bedroeg het Consumentenprijsindex (CPI) 205,9 en in september 2023 is dit gestegen tot 746,7. Dit vertegenwoordigt een stijging van 540,8 punten gedurende deze periode. De inflatie wordt berekend door het verschil in de CPI te nemen en te delen door de oorspronkelijke CPI van 205,9. Dit leidt tot een inflatie van ongeveer 263%, niet de beweerde 400%.

Het is van cruciaal belang om nauwkeurige informatie te verstrekken, vooral als het gaat om economische gegevens die een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven van mensen. Het is begrijpelijk dat niet iedere burger in staat is om deze ingewikkelde berekeningen uit te voeren, daarom spelen organisaties zoals de VES een belangrijke rol in het toegankelijk maken van complexe economische informatie voor het publiek.

De VES heeft in het verleden een belangrijke bijdrage geleverd door waardevolle analyses en inzichten te bieden. Echter, recente fouten en onnauwkeurigheden hebben de geloofwaardigheid van de organisatie aangetast. Het is noodzakelijk dat de VES haar verantwoordelijkheid serieus neemt en zorgvuldiger te werk gaat bij het verstrekken van informatie aan het publiek.

Het is niet de eerste keer dat de VES onder vuur ligt vanwege oppervlakkige benaderingen van complexe economische kwesties. Onlangs werd Winston Ramautarsing, een collega van Girdhari, op televisie terechtgewezen voor dergelijke benaderingen. Men zou verwachten dat de VES lering trekt uit dergelijke incidenten en een kritische zelfreflectie toepast om haar kwaliteit en geloofwaardigheid te waarborgen.

Het is essentieel om te begrijpen dat een inflatie van 263% over een periode van drie jaar nog steeds buitengewoon hoog is en aanzienlijke gevolgen heeft voor de bevolking. Echter, om deze inflatie in de juiste context te plaatsen, moeten we ook kijken naar de omstandigheden die hebben bijgedragen aan deze situatie.

Suriname heeft gedurende een decennium te maken gehad met economische achterstand en uitdagingen. Het herstel van een dergelijke ernstige economische crisis is een complex proces dat niet van de ene op de andere dag kan worden voltooid. Om uit deze uitdagingen te komen, is samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving als geheel essentieel.

Het is jammer dat sommige critici ervoor kiezen om alleen vanaf de zijlijn kritiek te uiten zonder rekening te houden met de complexiteit van de economische situatie. Constructieve betrokkenheid en bijdragen zijn cruciaal voor de wederopbouw van het land.

In conclusie, de inflatie in Suriname is inderdaad aanzienlijk gestegen, maar het is belangrijk om nauwkeurige gegevens te presenteren en de complexiteit van de economische situatie te begrijpen. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een constructieve dialoog en oplossingen te vinden voor de uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd. De VES, als een belangrijke economische organisatie, speelt een cruciale rol in het verstrekken van juiste informatie en analyses voor een goed geïnformeerd publiek.


Posted

in

by

Tags: