Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Column: Reshuffeling van de baan, zwakken blijven aanmodderen

Starnieuws – Column: Reshuffeling van de baan, zwakken blijven aanmodderen

Column: Reshuffeling van de baan, zwakken blijven aanmodderen

Afbeelding: Starnieuws – 31 Oct, 00:59
Bericht: Column: Reshuffeling van de baan, zwakken blijven aanmodderen
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 31 Oct, 00:59

Het lijkt erop dat de zwakke schakels in het huidige regeringsteam in deze tweede helft van de ambtstermijn niet zullen worden vervangen. Er is simpelweg te weinig tijd om nieuwe bewindslieden in te werken, vooral als meer dan de helft van het kabinet zou moeten worden vervangen. Er zijn zeker genoeg redenen om sommige ministers de laan uit te sturen, of het nu gaat om onvoldoende prestaties, betrokkenheid bij corruptie, te veel eigenbelang, of het najagen van de belangen van hun politieke coaches in plaats van het algemeen belang.

Op sociale media wordt zelfs gemeld hoe de schoenen van de partijvoorzitter, die tevens de vicepresident is, op symbolische wijze worden ‘gelikt’. Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft echter de eer aan zichzelf gehouden en is opgestapt. Misschien had hij zelfs kunnen blijven als hij zijn politieke kleur van ‘geel’ had verruild voor ‘oranje’, maar hij heeft duidelijk zijn eigen doelen en principes die hij wil behartigen.

Het is aannemelijk dat Jubithana oorspronkelijk van plan was om gedurende de hele kabinetsperiode van vijf jaar aan boord te blijven. Immers, je wordt geen minister om halverwege uit de trein te springen. Hoewel hij nog niet heeft verklaard waarom hij vertrekt, lijkt het erop dat hij koste wat kost wilde vermijden om symbolisch de schoenen van de partijvoorzitter te ‘likken’ en zich ondergeschikt te maken, vooral als er familieleden zijn die ook hun aanspraak maken op bepaalde posities.

Koning Albert had al laten weten dat minister Uraiqit Ramsaran goed werk verrichtte, maar hij wilde het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting terug onder de controle van zijn politieke partij, ABOP. Dit ministerie heeft de potentie om veel te betekenen voor de achterban van de regeringscoalitie, en de koning wilde ervoor zorgen dat zijn liefde voor de Pertjajah Luhur (PL) duidelijk bleef. Dus, de enige optie was om mooi boi, oftewel Albert Jubithana, te verschuiven naar TCT.

Een nieuwe speler zal dus binnenkort zijn plaats innemen op de ‘verwarmde stoel’ van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Deze persoon zal affiniteit moeten hebben met de oudste bewoners van het land, aangezien deze groep kiezers van groot belang is in de aanloop naar de verkiezingen.

Ondertussen zijn er enkele ministers van de VHP (Vooruitstrevende Hervormings Partij), de grootste partij in de regeringscoalitie, die al grotendeels buiten spel staan. De introductie van nieuwe gezichten in het kabinet zal ongetwijfeld ook hoofdpijn veroorzaken voor de coach van het team.

Soms lijken wetenschappers die de politiek ingaan, te vergeten waar ze vandaan komen en proberen ze fouten goed te praten. Het is juist aan politici om wetenschappers eraan te herinneren wat de waarde is van cultureel erfgoed en waarom het belangrijk is om op de Werelderfgoedlijst te staan. In dit opzicht heeft koning Albert zich van zijn taak gekweten en de internationale reputatieschade van het land beperkt.

Toch zal deze schade pas volledig hersteld zijn als er een gezamenlijke oplossing wordt gevonden voor de noodzakelijke aanpassingen aan het ontwerp van het DNA-vergadercomplex, dat al lange tijd onderwerp is van controverse.

Minister Henry Ori lijkt te vinden dat sommige kwesties onnodig worden opgeblazen en maakt zich niet druk om onbelangrijke zaken. De show moet doorgaan, en wie niet meer wil meespelen, wordt eenvoudigweg vervangen. Als lid van de VHP moet je echter tactvol optreden, anders riskeer je als een olifant in een porseleinkast te keer te gaan. En als je dan wordt bekritiseerd, moet je laten zien dat je een olifantenhuid hebt en je niet van de wijs laat brengen door kritiek.

Al met al is het politieke speelveld in Suriname continu in beweging. Nieuwe spelers komen en gaan, ministers worden vervangen, en politieke allianties worden gesmeed en verbroken. De uitdaging voor het regeringsteam is om de belangen van het land en zijn inwoners voorop te stellen en effectief beleid te formuleren en uit te voeren.

Met de aanstaande verkiezingen in het vooruitzicht, zal elk besluit en elke zet van politiek belang zijn en grote gevolgen hebben voor de toekomst van Suriname. Het is aan de politieke leiders en beleidsmakers om wijsheid en integriteit te tonen in hun beslissingen en acties, om het land vooruit te helpen en de belangen van het volk te dienen. We zullen zien hoe de politieke arena zich verder ontwikkelt in de aanloop naar de verkiezingen en welke spelers de hoofdrol zullen spelen in het politieke toneelstuk dat Surinaamse politiek heet.


Posted

in

by

Tags: