Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Column: IMF moet woorden solidariteit omzetten in daden

Starnieuws – Column: IMF moet woorden solidariteit omzetten in daden

Column: IMF moet woorden solidariteit omzetten in daden

Afbeelding: Starnieuws – 14 Nov, 00:59
Bericht: Column: IMF moet woorden solidariteit omzetten in daden
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 14 Nov, 00:59

Het afgelopen maandag was er een opvallend levendige menigte, met verhitte gemoederen die echter door de leiders van het protest onder controle werden gehouden. Ren Gompers heeft dit moment vastgelegd in een foto. Opmerkelijk genoeg lijkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) plotseling de taal van de vakbond te spreken, waarbij ze aangeven dat de lonen schandalig laag zijn en kritiek uiten op het uitvoeren van het sociaal programma door de regering.

De focus wordt gelegd op daden in plaats van woorden, ondanks het feit dat het IMF de standpunten van minister Bronto Somohardjo lijkt te ondersteunen, voornamelijk over de problemen met inactieve ambtenaren die wel salaris ontvangen. De oplossing die wordt voorgesteld, richt zich op het aanpakken van deze inactieve werknemers om ruimte te creëren voor salarisverhogingen.

Al geruime tijd vraagt de vakbeweging om aanpassingen in de belastingschijven. De regering heeft dit onlangs opnieuw benadrukt tijdens gesprekken met een deel van de vakbonden. Het terugdraaien van de verhoogde btw op brandstof en nutsvoorzieningen blijft echter een principiële eis van de vakbonden, waar zowel het IMF als de regering geen concessies aan willen doen, vanwege de dringende financiële behoeften en de goedkeuring van het IMF.

De regering staat voor een lastig dilemma. Terwijl de vakbonden suggereren dat het geld elders vandaan moet komen, bijvoorbeeld van valutahandelaren en casino’s, lijkt het terugdraaien van de btw op brandstof van 10 naar 5 procent geen optie te zijn voor zowel het IMF als de regering. Dit kan alleen veranderen als het IMF groen licht geeft voor deze beslissing, aangezien de regering hieraan gebonden is.

Ondanks enige toenadering tot de wensen van de vakbonden, is aan hun belangrijkste eis tot nu toe niet voldaan. Dit heeft geleid tot een sterke eenheid tussen strategische bonden zoals de politie, brandweer, zorgverleners en verschillende andere bonden die op straat komen en vandaag zelfs in uniform zullen protesteren.

De precaire situatie in het land kan escaleren als er geen passende maatregelen worden genomen. Het zal niet voldoende zijn om dit te sussen met oppervlakkige acties. Als het IMF daadwerkelijk de schandalig lage lonen serieus neemt, moeten zij erkennen dat dit niet gecompenseerd kan worden met verhoogde tarieven voor brandstof en nutsvoorzieningen. De huidige tarieven voor elektriciteit, water, telefoon en internet zijn voor veel werknemers onbetaalbaar geworden met de lage lonen die zij ontvangen.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: