Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Column: Bedrukte roep van het volk

Starnieuws – Column: Bedrukte roep van het volk

Column: Bedrukte roep van het volk

Afbeelding: Starnieuws – 07 Nov, 00:59
Bericht: Column: Bedrukte roep van het volk
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 07 Nov, 00:59

Wat brengt mensen tot woede? Wanneer ze zich klaarmaken om te gaan slapen en plotseling horen dat de brandstofprijzen als een dief in de nacht, rond middernacht, aanzienlijk zijn gestegen. Of wanneer ze ’s ochtends ontwaken en het eerste nieuws dat ze horen, is dat de brandstofprijs WEER is verhoogd. Het gebeurt altijd dat wanneer je midden in het koken zit, het gas opeens opraakt. En als je dan op zoek gaat naar een nieuwe gastank, hoor je dat de prijzen zijn gestegen. Er is plotseling btw op gekomen. Voor een tijdje betalen mensen al btw op hun internetrekening. Veel mensen hebben zelfs geen vaste telefoon meer in huis, ondanks dat ze wel ADSL-internet hebben. Ze gebruiken prepaid telefonie om ervoor te zorgen dat ze niet voor verrassingen komen te staan aan het einde van de maand. Zelfs zonder te bellen is de telefoonrekening al ongeveer SRD 900 voor internet. Nu zijn er nog meer diensten waarvoor btw moet worden betaald: gas, water en elektriciteit. De tarieven voor deze diensten zijn ook aanzienlijk gestegen.

De vakbond roept al maanden dat de btw op brandstof niet mag worden verhoogd van 5% naar 10%. In het parlement was deze kwestie ook een heet hangijzer, maar met een numerieke meerderheid worden wetten door de keel van het volk geduwd. Er is ook gesproken over de ‘government take’, die SRD 3.50 per liter bedraagt. Daar bovenop komt nog ongeveer SRD 4 aan btw. De vakbonden zijn verdeeld, sommigen roeren zich, terwijl anderen afwachten. Na veel discussie zullen de vakbonden vandaag en morgen doorgaan met hun overleg. Voor woensdag staat een grote vergadering gepland, maar blijkbaar hoopt men dat er toch een oplossing zal komen. Als de situatie echt verhit raakt, zoals bij de actie van de huisartsen, wordt er opeens een oplossing gevonden. De actie om alleen spoedgevallen te behandelen was amper enkele uren oud of de miljoenen om de artsen te betalen waren opeens beschikbaar gesteld door het Ministerie van Financiën bij de Centrale Bank.

Er zijn voldoende redenen te bedenken waarom bepaalde maatregelen genomen moeten worden. Maar het is onbegrijpelijk waarom er steeds wordt gekozen voor de weg van de minste weerstand. Wat is het loon van de gemiddelde werknemer? Hoe moeten mensen leven met een maandelijks inkomen tussen SRD 5.000 en SRD 10.000? Zelfs een pensioengrondslag van SRD 20 per uur werd teruggedraaid door de president onder druk van het bedrijfsleven, terwijl de hele regering eerder nog achter de indexering stond. Het zou juist de taak van de regering moeten zijn om het volk dankbaar te zijn voor hun tolerantie en geduld, ondanks alle zure financiële maatregelen, en hen te ondersteunen bij het proberen te overleven zonder de straat op te gaan. Het is verontrustend dat er niet eens de moeite wordt genomen om het volk uit te leggen waarom bepaalde verhogingen noodzakelijk zijn.

De vakbond bleef, ondanks beter weten, vasthouden aan de overtuiging dat de btw-verhoging niet zou doorgaan, terwijl de regering in stilte haar gang ging. Het volk wordt niet goed voorbereid op de maatregelen, die diep snijden in het hart en de toch al lege portemonnees van de bevolking. Het is hoog tijd dat het volk serieus wordt genomen en niet slechts eens in de vijf jaar, wanneer ze hun stem uitbrengen met het rode potlood, gehoord wordt.


Posted

in

by

Tags: