Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Braziliaanse bedrijven volgen vee uit het Amazonegebied

Starnieuws – Braziliaanse bedrijven volgen vee uit het Amazonegebied

Braziliaanse bedrijven volgen vee uit het Amazonegebied

Afbeelding: Starnieuws – 17 Nov, 06:47
Bericht: Braziliaanse bedrijven volgen vee uit het Amazonegebied
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 17 Nov, 06:47

Het nieuws van vandaag uit de Amazone vertoont een zorgwekkende trend: het voortdurende verlies van beschermde regenwouden door illegale ontbossing voor de veehouderij. Een consortium van kleine Braziliaanse bedrijven heeft recentelijk aangekondigd een programma te lanceren om vee uit de Amazone te certificeren, waarmee wordt aangetoond dat het vlees en leer van deze dieren afkomstig is zonder enige vorm van ontbossing.

Dit initiatief, genaamd het Certification of Origin and Traceability Implementation Initiative (COTI), is een stap in de richting van meer bewuste keuzes voor consumenten bij het kopen van producten. Het programma omvat het plaatsen van trackingapparatuur op individuele dieren, waarbij al meer dan 113.000 dieren zijn geregistreerd sinds de start van de pilot in de tweede helft van het jaar. De verwachting is dat tegen medio januari meer dan 200.000 dieren gevolgd kunnen worden.

Een van de vijf bedrijven betrokken bij dit initiatief, Durlicouros, een leermaker, benadrukt dat ze in staat zijn de gehele toeleveringsketen te monitoren. Volgens Ivens Domingos, de duurzaamheidsdirecteur van Durlicouros, zullen Europese klanten binnenkort een code kunnen invoeren op een platform om toegang te krijgen tot alle informatie over het dier dat het product heeft voortgebracht.

De druk op duurzaamheid is toegenomen na een jaar van extreme klimaatomstandigheden, waaronder recordtemperaturen, droogtes, bosbranden en overstromingen. De Amazone, ’s werelds grootste tropische regenwoud, heeft in de afgelopen twaalf maanden 9.001 vierkante kilometer aan ontbossing gezien, zoals gemeld in overheidsgegevens.

Volgens de verklaring van donderdag, gebaseerd op deze gegevens, komt ongeveer 40% van de Braziliaanse veeproductie uit negen staten in de Amazone. Veeteelt blijft het meest voorkomende eerste gebruik van ontboste gebieden in zowel de Amazone als de naburige Cerrado savanne, ondanks strikte wettelijke beperkingen.

Deze voortdurende praktijk van illegale ontbossing ondermijnt niet alleen de klimaatdoelstellingen van Brazilië om de ontbossing tegen 2030 te beëindigen, maar vormt ook een bedreiging voor de export van grondstoffen zoals rundvlees en leer naar milieubewuste importeurs.

Het trackingsinitiatief begon in de staat Para, die de hoogste ontbossingsniveaus heeft. Roberto Paulinelli, directeur van vleesverpakker Frigorifico Rio Maria, een ander bedrijf in deze groep, benadrukt dat dit initiatief elders kan worden gerepliceerd. Het betrekken van milieudienstenbedrijven zoals Niceplanet Assessoria, SBCert en Green Level Environment Strategy, toont aan dat verschillende sectoren zich inzetten voor dit initiatief.

Bron: Starnieuws


Posted

in

by

Tags: