Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Branden in Brazilië bedreigen jaguars, huizen en planten

Starnieuws – Branden in Brazilië bedreigen jaguars, huizen en planten

Branden in Brazilië bedreigen jaguars, huizen en planten

Afbeelding: Starnieuws – 20 Nov, 03:47
Bericht: Branden in Brazilië bedreigen jaguars, huizen en planten
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 20 Nov, 03:47

In de uitgestrekte Pantanal wetlands van Brazilië, een gebied dat doordrenkt is van biodiversiteit en weelderige natuur, rust een jaguar uit te midden van verwoestende branden die het landschap hebben geteisterd. Deze verontrustende gebeurtenissen laten een zware tol achter voor de kwetsbare ecosystemen en de dieren die er thuis zijn.

De recente viering van het einde van het brandseizoen door brandweerlieden bleek voorbarig, aangezien ongewoon droog en heet weer in de eerste twee weken van november bijna 770.000 hectare van deze waardevolle tropische wetlands in vlammen heeft gezet. Deze cijfers, afkomstig van de Federale Universiteit van Rio de Janeiro, onthullen dat 65 van de schade door branden dit jaar in de regio wordt veroorzaakt.

Het Nationale Instituut voor Ruimteonderzoek heeft alarmerende statistieken gemeld, met 3.380 branden ontdekt in de Pantanal alleen al in de eerste 17 dagen van november, een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Dit patroon van branden, versterkt door ongunstige klimatologische omstandigheden zoals hittegolven en droogte, baart zorgen voor het voortbestaan van de dieren die afhankelijk zijn van deze omgeving.

De Pantanal, een thuis voor duizenden planten- en diersoorten, inclusief de iconische jaguars, is een broeinest van leven tijdens het regenseizoen, wanneer rivieren buiten hun oevers treden en delen van het land ontoegankelijk worden behalve per boot of vliegtuig. Natuurliefhebbers verzamelen zich tijdens het droge seizoen om jaguars te spotten, maar dit jaar heeft de verandering in het landschap een verontrustend beeld geschetst.

Het Encontro das Aguas park, beroemd om zijn jaguarpopulatie, is getuige geweest van dramatische transformaties, van smaragdgroene landschappen tot donkerbruine verbrande gronden. Zelfs de iconische jaguars, die gewend zijn aan menselijke observatie, worden geconfronteerd met de verstoring van hun habitat, wat lokale bewoners zoals Leonisio da Silva zorgen baart over hun toekomst. “Als dit elk jaar zo doorgaat, zullen er geen jaguars meer zijn,” merkt de bezorgde 53-jarige bewoner op.

De dreiging van deze branden reikt verder dan alleen de natuurlijke habitat. De branden bedreigen niet alleen de weelderige flora en fauna, maar ook huizen en toeristische faciliteiten, en ze beloven weinig verlichting met betrekking tot regenval op korte termijn.

De strijd tegen deze verwoestende branden vergt een immense inspanning van brandweerlieden, troepen en vrijwilligers die dag en nacht werken om de vlammen te bedwingen. Deze inspanningen worden bemoeilijkt door de logistieke uitdagingen van het bereiken van afgelegen gebieden, waar helikopters soms de enige manier zijn om toegang te krijgen tot de brandhaarden.

Ondanks de inzet van middelen door lokale overheden, zoals de gezamenlijke taskforce en versterking van brandweerpersoneel, lijkt de omvang van de branden de capaciteit van deze reactie te overstijgen. Het gebrek aan directe actie van de autoriteiten heeft lokale bewoners gefrustreerd, met Enderson Barreto, een dierenarts in Porto Jofre, die spreekt over onbeantwoorde hulpverzoeken van weken geleden.

Deze branden hebben niet alleen een directe impact op zichtbare dieren zoals jaguars, maar ook op kleine reptielen en amfibieën, die, hoewel minder opvallend, cruciaal zijn voor het ecologische evenwicht van dit kwetsbare ecosysteem. De gevolgen van deze verwoestende branden zijn verstrekkend en kunnen de keten van het ecosysteem ernstig verstoren.

Deze recente gebeurtenissen in de Pantanal wetlands wekken niet alleen zorgen op over de onmiddellijke impact op de natuur en dieren in de regio, maar benadrukken ook de dringende noodzaak van effectieve maatregelen voor het behoud van deze kostbare ecosystemen en hun bewoners. (Bron: Starnieuws)


Posted

in

by

Tags: