Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 28 Oct, 00:00
Milieuorganisaties Uiten Bezorgdheid over de Impact van Mennonieten op Ontbossing in Suriname
Paramaribo, 28 oktober 2023 – Vertegenwoordigers van milieuorganisaties hebben hun bezorgdheid geuit over de komst van Mennonieten naar Suriname en de mogelijke gevolgen van grootschalige ontbossing. De Mennonieten hebben reeds meer dan 400 hectare land bij Witagron in het district Sipaliwini verworven, waarbij tot nu toe ongeveer $600.000 is geïnvesteerd in hun immigratie. Ze voeren nog steeds gesprekken met Inheemse en Tribale gemeenschappen om meer grond te verkrijgen. Volgens berichten zal de Mennonietenkolonie uiteindelijk meer dan 100.000 hectare land nodig hebben.
Verschillende milieuorganisaties, waaronder Amazon Conservation Team Suriname, Conservation International Suriname, Green Growth Suriname, Green Heritage Fund Suriname, Alliance For The Environment, Tropenbos Suriname, Wild Life And People en de WWF, hebben vrijdag een persconferentie gehouden in het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) om hun bezorgdheid te uiten over de komst van de Mennonieten en de beperkte informatie hierover vanuit de overheid en andere instanties. Ze maken zich ernstige zorgen over de mogelijke impact op het milieu, de bossen en de gronden van Inheemse en Tribale gemeenschappen wiens eigendomsrechten nog niet zijn geregeld.
De milieuorganisaties baseren hun bezorgdheid op bestaande rapporten over grootschalige ontbossing en de gevolgen daarvan voor watergebruik, grond, leefomgevingen, luchtkwaliteit en ecologie. Ze pleiten voor uitgebreide studies en duidelijk beleid voordat de vestiging van de Mennonieten van start gaat. Het is belangrijk om op te merken dat de organisaties niet tegen de komst van de Mennonieten zijn, maar veeleer pleiten voor verantwoorde ontwikkeling.
De regering heeft de gemeenschap onlangs toestemming gegeven voor een proefperiode van drie jaar en 50 families. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft benadrukt dat de regering de Mennonieten geen grond ter beschikking zal stellen.
Een groep milieuorganisaties heeft een brief ontvangen waarin hen wordt gevraagd contact op te nemen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voor meer dan 400 hectare land. LVV-minister Parmanand Sewdien heeft echter ontkend betrokken te zijn bij het project van de Mennonieten.
Een ander punt van ernstige zorg is de situatie van de Inheemse en Tribale gemeenschappen, die nog steeds geen eigendomstitels hebben voor hun gronden waarop ze wonen. Dit kan ernstige gevolgen hebben, aangezien er gevreesd wordt dat ze net als in andere landen uit hun leefgebieden verdreven zullen worden om plaats te maken voor de uitbreiding van de Mennonieten.
In een poging om zich in buurland Guyana te vestigen, zijn de Mennonieten er niet in geslaagd voet aan de grond te krijgen. In Suriname lijkt de regering minder weerstand te bieden, en de Mennonieten zullen zich voornamelijk richten op grootschalige maïs- en sojaproductie. De milieuorganisaties wachten nog steeds op antwoorden van de regering en willen onder andere bevestiging dat er al meer dan 400 hectare land is aangeschaft, zoals door de Mennonieten wordt gemeld.
Dit nieuwsbericht is gebaseerd op informatie van Starnieuws en markeert een belangrijk moment in de discussie over de komst van de Mennonieten naar Suriname en de mogelijke gevolgen voor het milieu en de inheemse gemeenschappen. Het benadrukt het belang van zorgvuldige en verantwoorde ontwikkeling en pleit voor gedegen studies en beleid voordat verdere stappen worden genomen. De kwestie van landgebruik en eigendomsrechten blijft een cruciaal punt van zorg in dit debat.