Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Starnieuws » Starnieuws – Argentijnse chauffeurs zoeken naar brandstof

Starnieuws – Argentijnse chauffeurs zoeken naar brandstof

Argentijnse chauffeurs zoeken naar brandstof

Afbeelding: Starnieuws – 31 Oct, 06:51
Bericht: Argentijnse chauffeurs zoeken naar brandstof
Bron: Starnieuws
Publicatiedatum: 31 Oct, 06:51

Argentijnse Chauffeurs Strijden tegen Brandstoftekorten te Midden van Ernstig Aanbodtekort

Door [Jouw Naam]

BUENOS AIRES, Argentinië – 31 oktober 2023 – In Argentinië hebben automobilisten maandag de moeite genomen om schaarse benzinevoorraden op te sporen en hun tanks bij te vullen in reactie op het ernstigste brandstoftekort in jaren. Dit tekort heeft geleid tot lege tankstations en lange rijen bij de weinige pompen die nog operationeel zijn. De situatie is een gevolg van binnenlandse raffinageproblemen en vertragingen in de import als gevolg van een gebrek aan buitenlandse valuta.

Argentinië, dat een grote producent is van schalieolie en gas, kampt al sinds vorige week met tekorten aan benzine en diesel. Dit heeft geleid tot verontwaardiging en onrust bij de regering, met het oog op de naderende tweede ronde van de presidentsverkiezingen volgende maand. De verkiezingen zullen gaan tussen Sergio Massa, de leider van de regerende peronistische coalitie, die als favoriet wordt beschouwd, en de radicale Javier Milei.

Chauffeurs in Argentinië zijn de wanhoop nabij, en velen ervaren het tekort aan brandstof als een levensnoodzaak. Raul Paretto, een 38-jarige chauffeur voor Cabify, vergeleek zijn situatie met “water zoeken in de woestijn.” Hij benadrukte de onzekerheid van het dagelijks leven in het land en de noodzaak om van dag tot dag te leven.

In de omgeving van de hoofdstad Buenos Aires zagen verslaggevers van Reuters lege tankstations met borden waarop stond vermeld dat er geen benzine meer beschikbaar was. Elders vormden zich lange rijen, en sommige pompen hanteerden rantsoenering. Gelukkig waren er enkele tekenen dat de situatie licht verbeterde, waarbij sommigen konden tanken, zelfs als hun gewenste brandstof niet beschikbaar was.

Het brandstoftekort heeft ook invloed op de landbouwsector in Argentinië. Producenten melden dat er een tekort aan diesel is, wat van cruciaal belang is voor het begin van het plantseizoen van soja en maïs, de belangrijkste marktgewassen van het land. Jorge Chemes, het hoofd van de Argentijnse Landelijke Confederaties, merkte op dat de situatie nog niet volledig genormaliseerd was, maar dat er enigszins meer aanbod beschikbaar was.

Oliefunctionarissen wijzen op geplande stilleggingen bij lokale raffinaderijen, die 80% van het binnenlandse aanbod leveren, als een belangrijke factor achter het brandstoftekort. Het gebrek aan buitenlandse valutareserves bemoeilijkt ook de import van brandstof. “Het probleem is niet het tekort aan ruwe olie, het probleem is dat er geen verwerkingscapaciteit meer is in de Argentijnse raffinaderijen,” aldus een anonieme bron uit de sector.

Daarnaast zijn er dollars nodig om brandstof te importeren, en de Argentijnse centrale bank kampt met een tekort aan valutareserves. Zelfs als er brandstof geïmporteerd wordt, leiden de verkoopprijzen aan de pomp tot verliezen voor de raffinaderijbedrijven, omdat deze lager zijn dan de inkoopprijs.

De Argentijnse regering heeft de lokale olieprijs vastgesteld op US$56 per vat, aanzienlijk lager dan de internationale prijs van ongeveer US$86. Dit beleid is bedoeld om de lokale inflatie, die bijna 140% bedraagt, in toom te houden. Het heeft echter de economie verstoord voor bedrijven die afhankelijk zijn van het importeren van buitenlandse producten.

Minister van Economie Massa heeft dit weekend oliemaatschappijen opgedragen om het brandstoftekort op te lossen tegen het einde van dinsdag, anders zal de regering de export van ruwe olie uit de enorme schalieformatie Vaca Muerta stopzetten. “Ik zal het binnenlandse aanbod verdedigen, ik zal de consumptie van de Argentijnen verdedigen,” zei hij.

Lokale vakbonden hebben hun steun uitgesproken voor Massa en dreigen met een staking vanaf woensdag als de binnenlandse situatie niet wordt opgelost. Ze beschuldigen oliemaatschappijen van opportunisme en kleinzieligheid.

Een tweede anonieme bron uit de sector benadrukte dat het probleem niet ligt in de productie van ruwe olie, maar in de raffinage en de obstakels bij de import van brandstof. Het stopzetten van verzendingen vanuit Vaca Muerta zou volgens deze bron niet helpen.


Posted

in

by

Tags: