Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Stadsroute in Haarlem in het teken van slavernij

Stadsroute in Haarlem in het teken van slavernij

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen. Het onderwerp slavernij staat daarom volop in de belangstelling. Ook in Nederland. Hoe zit het eigenlijk met Haarlem en de slavernij? Met die vraag in gedachten zijn in Haarlem archieven en collecties van musea onder de loep genomen. Ook zijn de verhalen opgetekend van Haarlemmers die zich persoonlijk met het slavernijverleden verbonden voelen.

Het resultaat is een stadsroute langs veelzeggende gevelstenen, het huis van een slavenhandelaar, de eigenaar van een plantage en het geboortehuis van schrijver en abolitionist Nicolaas Beets. Onderweg belichten de musea bijzondere afbeeldingen, objecten en verhalen. Het Noord-Hollands Archief toont indrukwekkende archiefstukken en de verhalen van hedendaagse Haarlemmers. In het archief, op de route, met lezingen, wandelingen en andere activiteiten komt de geschiedenis van slavernij tot leven in de Haarlemse straten van nu.

Het project ‘Hoezo, Haarlem & slavernij?’ is een initiatief van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, het Noord-Hollands Archief, Ineke Mok/Cultuursporen en Dineke Stam/Intercultural Museum and Heritage Projects (IMHP).Teylers Museum, Frans Hals Museum, Historisch Museum Haarlem, ABC Architectuurcentrum Haarlem en De Pletterij nemen deel aan het project.

17 augustus t/m 30 september 2013: Stadsroute, exposities, debatten en lezingen


Posted

in

by