Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Staatsziekenfonds verhoogt premies ziektekostenverzekering met meer dan 100%

Staatsziekenfonds verhoogt premies ziektekostenverzekering met meer dan 100%

Vorig jaar werden rond deze tijd de premies van het SZF bekendgemaakt, omdat ze per juli verhoogd zouden worden. Dit jaar is het weer een feit, dat de Stichting Staatsziekenfonds haar premies aanpast, ingaande juni. 

Behalve verhogingen ook tijd voor betere voorzieningen

In gesprek met Dagblad Suriname gingen burgers in op het verhogen van premies door SZF. Voor burgers komt de verhoging niet als een verrassing. Als bedrijven en organisaties in het land geen verhogingen invoeren voor hun diensten, dan komt hun dienstverlening krap te zitten. Wat wel betreurenswaardig is, is het feit dat na alle verhogingen toch geen zichtbare veranderingen te merken zijn in die  dienstverlening.

Veel te vaak moeten SZF’ers naar hulp zoeken

Het is de laatste tijd vaak voorgekomen, dat SZF’ers hulp zoeken, omdat ze kosten voor medicatie of medische hulp niet meer kunnen betalen. SZF dekt maar een deel en de rest moet men maar zelf zien te bekostigen, dit hoewel men zich juist om die redenen heeft verzekerd. Er moet wel gekeken worden hoe dit probleem opgelost kan worden, geven burgers te kennen aan de redactie.

Premies gestegen met meer dan 100%

Opmerkelijk is dat premies gestegen zijn met meer dan 100%. Een goed voorbeeld is de kinderpremie. Voor kinderen van 0 tot en met 15 jaar is het bedrag gegaan van 110 SRD naar 270 SRD. Toch blijkt uit reacties van burgers, dat wanneer kinderen naar het buitenland moeten voor medische hulp die ze in Suriname niet kunnen krijgen, de ouders de kosten in principe zelf moeten dragen. 

Zelfs de vicepresident is een paar keer ingesprongen om kinderen te helpen richting het buitenland, vooral Colombia, voor medische hulp. Dit alles terwijl de verzekeringspremie gewoon betaald moet worden. Dit is een duidelijk signaal, dat niet alleen de premies omhoog moeten vanwege de economische situatie, ook de voorzieningen die worden geboden moeten verbeterd en nader bekeken worden.