Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » SPB-voorzitter Atompai: ‘Oude vakbondsleiders zijn zielloos’

SPB-voorzitter Atompai: ‘Oude vakbondsleiders zijn zielloos’

Tekst en beeld Jason Pinas

PARAMARIBO — “De meeste vakbondsleiders zitten op de schoot van de regering. Ze spelen een een-tweetje met haar, terwijl ze moeten opkomen voor de belangen van de werkers. Ze doen niets voor hun leden. Wat ze krijgen is wat de regering ze geeft. Ik daag ze uit om me te bewijzen wanneer ze hebben onderhandeld in het belang van de werkende klasse.”

Mielando Atompai, voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), is niet te spreken over de houding van vakbondsleiders die met de regering onderhandelen. Met name die van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) en de voorzitter van de onderwijsbonden hebben geen toegevoegde waarde voor de werkende klasse.

“De koopkrachtversterking is geen verworvenheid van de bonden. Ze hebben in de afgelopen acht jaar nooit onderhandeld en nooit gewerkt”

Koopkrachtversterking

Hij zegt dat de trekkers van Ravaksur en de onderwijsbonden niet hoeven te juichen met de koopkrachtversterking van SRD 2.500 die is overeengekomen met de regering. Dit akkoord is vrijdag tijdens een speciale ceremonie op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking ondertekend door minister Albert Ramdin en Moederbond-voorzitter Errol Snijders.

Atompai: “De koopkrachtversterking is geen verworvenheid van de bonden. Ze hebben in de afgelopen acht jaar nooit onderhandeld en nooit gewerkt.” Hij weet zeker dat de SPB veel meer dan de SRD 2.500 zou bereiken als hij in de onderhandeling zat. “Omdat wij keihard opkomen voor de leden. Wij kennen de problemen van de werkende klasse. Hoe komt een leerkracht nu uit met SRD 7.500?” vraagt hij zich af.

Onderwijsbonden

Dat leerkrachten gebundeld in actiegroep ‘Wi sa strey’ zonder ondersteuning van bondsvoorzitters op straat zijn, is volgens Atompai een duidelijk signaal dat de voorzitters niet worden gedragen door de leden.

 “Als zoiets met mij was gebeurd, was ik allang afgetreden. Maar deze mensen blijven maar zitten. De oude vakbondsleiders zijn zielloos. Ik zie sommige van hen die niet meer kunnen lopen maar toch voorzitter willen blijven. Ze zijn zielloos en verkopen de werkende klasse”, benadrukt de SPB voorzitter.

Zijn oproep aan de leden van deze bonden is om de voorzitters, die niet opkomen voor het werkersbelang, “weg te stemmen”. Als vakbondsleider heeft hij in 2021 in een gezamenlijke onderhandeling gezeten met de oude vakbondsleiders. “Maar dat doe ik nooit meer. Deze mensen verkopen de ambtenaren. Ik daag Ravaksur uit om een vergadering te houden zodat we kunnen zien wie achter hen staat.”

Atompai zegt dat hij door een groot aantal groepen is benaderd om hun bonden te leiden. Zo is hij nu in contact met leerkrachten. Maar of hij die bonden ook gaat overnemen weet hij nog niet. “De vraag is of ik vakbondsleider wil blijven. Ik praat wel met verschillende bonden en ik zal elke rechtvaardige strijd ondersteunen.”