Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Sparen en beleggen in goud

Sparen en beleggen in goud

‘Ik weet dat dit de koers gaat helpen stabiliseren’

De onzekere tijden waarin wij leven doet velen vluchten in US dollars, met als gevolg een onrustige valutakoers. Echter, als de tekenen niet bedriegen zullen zowel grote investeerders als gewone burgers op korte termijn ook kunnen investeren en sparen in goud. De ‘First National Bullion Company’ (FNBC) hoopt binnen afzienbare tijd een belangrijk alternatief te kunnen bieden voor de vlucht in Amerikaanse dollars: goud. “Ik weet dat dit in behoorlijke mate de koers zal helpen stabiliseren”, zegt FNBC-directeur Narpath Bissumbhar vol overtuiging.

Tekst en beeld Gerold Rozenblad

De FNBC wil op korte termijn internationaal gangbare ‘bullions’ (geraffineerd goud) en munten met een fijnheid van 99,99 procent op de markt brengen en verhandelen. Het gaat om Surinaams goud dat in een gecertificeerde minthouse wordt vervaardigd. Er is nog maar weinig dat het project ophoudt. De maatschappij heeft formeel bij de Belastingdienst Suriname het verzoek gedaan voor ontheffing van de bij wet verplichte royalty’s, waardoor het product in Suriname tegen ongeveer de wereldmarktprijs kan worden verkocht.

Er zijn presentaties gehouden voor regering en parlement. “Het enige waar wij nog op wachten is een besluit van het ministerie van Financiën en Planning”, zegt de initiatiefnemer. Er zijn ondertussen ook presentaties gehouden voor onder meer pensioenfondsen en andere financiële instellingen en de reactie was positief.

“Met goud behoudt men de controle over zijn rijkdommen, vooral in tijden van crisis of slechte economische tijden”

Narpath Bissumbhar

Beperkte mogelijkheden

Om te komen op dit punt is een lang traject afgelegd. Immers, de FNBC is sedert 2015 opgericht. Bissumbhar, die zelf ook exploitant is van een goudmijn, zegt dat Suriname weliswaar een goud exporterend land is, maar 99 procent van het edel metaal wordt geëxporteerd zonder waardetoevoeging. De ondernemer kwam op het idee daar iets aan te doen. “Je moet weten dat er in Suriname slechts beperkte beleggingsmogelijkheden zijn. Je kan in onroerend goed investeren, maar dat is niet liquide. Je kan het ook niet verplaatsen.”

Echter, de bullions wel en die zijn internationaal verhandelbaar. “Elk krijgt een volgnummer en daaraan gekoppeld een certificaat van echtheid. Daarom hebben we ook gekozen voor een gecertificeerd minthouse in Dubai. Dat maakt de acceptatie van het product internationaal mogelijk.” De ondernemer betoogt dat goud bewezen heeft te allen tijde zijn waarde te behouden. “Met goud behoudt men de controle over zijn rijkdommen, vooral in tijden van crisis of slechte economische tijden.”

Projectconsultant Cyrill Soeri verwijst naar de instabiele internationale situatie, waarbij de goudprijs voortdurend aan het stijgen is. Overigens, dat is een trend die al ongeveer twintig jaar te merken valt. Hij noemt crises zoals de kredietcrisis in de Verenigde Staten en Europa en de coronapandemie.

Invloed op koers

Bissumbhar is ervan overtuigd dat de goudproductie een positieve invloed zal hebben op de valutakoersen. Op de eerste plaats verruimt het de beleggingsmogelijkheden. “Maar vooral belangrijk is dat er verschillende denominaties zullen zijn. Dus de grote investeerder kan beleggen, maar ook de kleine man die in valuta wilde sparen kan in goud  sparen.”

Er zullen bullions van 5, 50, 250 en 1.000 gram op de markt worden gebracht.  Ze zullen uitsluitend in Surinaamse dollars (SRD) worden verkocht. De goudopkoop bij in Suriname gevestigde producenten zal ook in SRD plaatsvinden.

Econoom Winston Ramautarsing en assembleelid Asiskumar Gajadien zijn het eens met de ondernemer dat zijn project invloed zal hebben op de wisselkoersen. “Mensen die zouden willen sparen en beleggers zouden in plaats van op dollars te jagen daarvoor kunnen kiezen”, redeneert Ramautarsing. Zeker gezien de geringe investeringsmogelijkheden.

Gajadien heeft recent tijdens de parlementaire discussies naar aanleiding van de almaar stijgende koers verwezen naar FNBC als mogelijkheid om de dollarvlucht te verminderen. Als hem daarover wordt gevraagd, zegt hij er inderdaad in te geloven dat een dergelijke operatie de koers kan helpen beïnvloeden. “Daarom heb ik dat in het parlement aangehaald.”

Het DNA-lid meent dat het financiële stelsel in Suriname nog verder moet worden georganiseerd, waardoor dergelijke bullions ook kunnen dienen als onderpand of dekking. Hij meent dat Suriname als goud producerend land verder moet nadenken over de mogelijkheden die dit biedt. Echter, zowel Ramautarsing als Gajadin benadrukt dat er wel een vorm van belasting moet zijn. Immers, de staat heeft geld nodig.

Toezicht

“Ik had graag dat de FNBC onder toezicht van de Centrale Bank viel”, vertelt Bissumbhar. Er is overleg geweest met de moederbank, maar de ondernemer kreeg te horen dat de Bankwet de Centrale Bank van Suriname niet de ruimte biedt toezicht te houden op de activiteiten van de maatschappij. “Dat is jammer”, reageert de zakenman.

Echter,  Gajadien denkt dat de CBvS wel toezicht kan uitoefenen op de FNBC. De politicus meent dat dit zelfs kan zonder de Bankwet aan te passen. “Men moet out of the box denken”, aldus de VHP-parlementariër die daarover niet wil uitweiden.

Hoewel Bissumbhar het jammer vindt dat hij niet onder het toezicht valt, heeft de ondernemer gepoogd om eigener beweging toch zoveel als mogelijk te opereren onder de regels die gelden voor financiële instellingen. Dit doet hij vooral om in lijn te zijn met regelgeving tegen witwassen en terrorismefinanciering. Suriname staat op dit moment onder curatele van de regionale financiële waakhond omdat onvoldoende wordt gedaan om zich te houden aan wat te boek staat als complianceregels.

De ondernemer zegt zich te zullen houden aan de wetten ‘Identificatieplicht dienstverleners’, ‘Melding ongebruikelijke transacties’, ‘Strafbaarstelling money laundring, strafbaarstelling terroristische misdrijven en financiering daarvan’ en ook de Deviezenregeling. Dat wil onder meer zeggen dat bij transacties legitimatie verplicht is, transacties boven een bepaald bedrag worden gemeld bij het MOT en geen geld zal worden geaccepteerd waarvan de herkomst onduidelijk is. “Net als de banken gaan wij ook vreemd opkijken als iemand plots met een zak geld komt opdagen”, aldus de ondernemer.