Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Spaanse voorzitter Rubiales legt functie neer om omstreden kus na WK-finale’

‘Spaanse voorzitter Rubiales legt functie neer om omstreden kus na WK-finale’

De voorzitter van de Spaanse voetbalbond, Luis Rubiales, legt vrijdag zijn functie neer na de veelbesproken kus die hij na de WK-finale gaf aan speelster Jennifer Hermoso. Volgens de Spaanse radiozender Cadena SER heeft Rubiales dat aan zijn staf laten weten.

De voorzitter kondigt zijn vertrek volgens de radiozender aan tijdens een spoedoverleg van de Spaanse bond over de kwestie, dat vrijdag wordt gehouden.

De actie van de Spaanse preses leidde tot veel ophef. Hij was zondag aanwezig bij de huldiging van de Spaanse speelsters na de overwinning op Engeland in de finale van het WK in Sydney. Hij omhelsde alle speelsters, maar Hermoso gaf hij ook een kus op haar wang en haar mond.

Onderzoek FIFA
De tuchtcommissie van wereldvoetbalbond FIFA maakte donderdag bekend een onderzoek te zijn begonnen naar Rubiales. Dat onderzoek zou hem het laatste zetje hebben gegeven voor zijn besluit om op te stappen.

Hermoso, gesteund door de spelersvakbond en haar management, riep woensdag op tot maatregelen tegen Rubiales. Zij vinden dat “de daden niet onbestraft mogen blijven”.

Het incident deed veel stof opwaaien en overschaduwde het succes van de Spaanse vrouwen op het WK. De Spaanse kranten stonden er vol mee en veel mensen, onder wie Spaanse ministers, eisten het ontslag van Rubiales.

De voorzitter noemde de critici aanvankelijk idioten, maar kwam maandag terug van die uitspraak. “Ik heb waarschijnlijk een fout gemaakt. Ik moet me verontschuldigen, er is geen ontkomen aan. En ik moet begrijpen dat je als voorzitter van zo’n belangrijke instelling als de RFEF voorzichtiger moet zijn, vooral bij ceremonies en dit soort zaken”, verklaarde hij in een video.

De FIFA schrijft in het persbericht dat het respect en integriteit van alle individuen voorop stelt. De wereldvoetbalbond “veroordeelt elk gedrag dat daar in strijd mee is krachtig”.