Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Sozavo grijpt in bij Esther Stichting, directeur teruggeroepen

Sozavo grijpt in bij Esther Stichting, directeur teruggeroepen

Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft ingegrepen bij de Esther Stichting en heeft de directeur Sila Deel teruggeroepen. Zij is vanaf gisteren geen directeur meer bij de stichting. Dit besluit heeft de bewindsman genomen na ruim drie uur lang gesprekken te hebben gevoerd met de directie en bewoners van de stichting.

Jacintha Thomas-Alfaisie, voorzitter van het bestuur van de Esther Stichting, zal waarnemen als directeur. De situatie bij de Esther Stichting is gisteren weer geëscaleerd, waarbij de directeur de politie heeft ingeschakeld. De bewoners van de Esther stichting hebben haar de toegang tot het terrein geweigerd. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.

In januari en begin maart was de situatie ook uit de hand gelopen waar de bewoners en het personeel de ingang hadden gebarricadeerd, waardoor Deel niet op het terrein kon. Nadat de minister te horen kreeg dat de situatie voor de zoveelste keer uit de hand was gelopen, is hij naar de stichting gegaan.

Hij geeft aan dat vanuit de bewoners er gevraagd is om een oplossing te brengen in een drietal zaken te weten de zorg, het milieu en het personeel. De bewoners hebben ook gevraagd voor een focal point waar ze terechtkunnen om hun problemen kenbaar te maken. Deze focal point zal dan de nodige zorgpunten verder communiceren.

De bewoners en personeelsleden zijn al geruime tijd ontevreden over de directeur. Zij had geen oor voor de bewoners die een verandering willen zien in hun leefmilieu. Al maanden werd het vertrek van de directeur geëist, echter zagen ze dat Sozavo de directeur bleef handhaven.

Er was sprake van een onhoudbare situatie voor de burgers. Dit hebben ze vele malen te kennen gegeven. Ze willen betere behuizing, want ze hebben te maken met houtluizen die de huidige woningen aantasten en het terrein wordt niet optimaal onderhouden.

Wat de situatie van kwaad tot erger maakte was dat Deel niet communiceerde met de bewoners. Zo hadden de medewerkers reeds het vertrouwen opgezegd in de directeur. Begin maart was de situatie dusdanig geëscaleerd dat de bewoners het busje van de stichting hebben afgepakt van Deel, omdat zij dat gebruikte als privévoertuig terwijl dat bestemd was als vervoer voor de bewoners.

Het willen ontslaan van de hoofdverpleegkundige Lygia Medar, heeft ook kwaad bloed doen reizen onder het personeel en de bewoners. Medar zelf laat duidelijk weten dat zij pas weggaat als ze een beschikking krijgt waarin haar dat wordt opgelegd.

De bewoners hebben gisteren ook hun beklag gedaan, over de voeding die ze krijgen. Er wordt geen rekening gehouden met de verschillende aandoeningen en ziektes van de mensen. Zo krijgen diabetespatiënten gewoon jam en chocopasta, terwijl zij aangepaste voeding nodig hebben. Met het ingrijpen van de minister hoopt hij dat er weer enige rust komt bij de Esther stichting, terwijl er gewerkt wordt aan de andere zaken die nog in place moeten komen.