Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Souvenirs bij 150 jaar Hindoestaanse Immigratie

Souvenirs bij 150 jaar Hindoestaanse Immigratie

PARAMARIBO — De Nationale Stichting Hindoestaanse Immigratie (NSHI) heeft in het kader van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie souvenirs ontworpen en president Santokhi heeft zondag de eerste exemplaren ontvangen in het presidentieel paleis.

Voor Santokhi is het belangrijk dat de vele activiteiten die gehouden worden in het kader van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie in het teken staan van de natie Suriname. Als nazaat van immigranten is hij ingenomen met de herreneringsgeschenken. “Het feit dat er zoveel aandacht wordt besteed aan het conserveren van de taal, cultuur en religie is bijzonder”, aldus de president.

Neemboom

Eén van de gedenkobjecten die het staatshoofd in ontvangst heeft genomen is een unieke postzegel die in samenwerking met Surpost tot stand is gekomen. Hierbij hoort ook een cadeaukaart met de uitleg van het ontwerp van de zegel. Op het ontwerp is een neemboom afgebeeld. De beeltenis is afgeleid van de boom die in 1948 in het kader van 75 jaar Hindoestaanse immigratie aan de Waterkant geplant was.

“Deze plantsoort komt oorspronkelijk uit India en heeft in de Hindoestaanse cultuur een belangrijke plaats, vanwege medicinale eigenschappen. De neemboom uit 1948 is door gebrek aan onderhoud gestorven. We hebben 75 jaar verder een nieuwe neemboom geplant op de plek waar hij stond”, stelt NSHI-voorzitter Farid Ketwaru. 

Ter gedachtenis aan het feit dat de immigranten op suikerplantages en in de suikerfabriek te Mariënburg gewerkt hebben heeft de SNHI een speciale giftdoos met miniatuurflessen rum ontworpen. Daarnaast zijn ook een gouden en zilveren gedenkmunt geslagen. Van de souvenirs zal een beperkt aantal te koop zijn voor verzamelaars.