Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Song writing workshop: Jeangu Macrooy draagt kennis over

Song writing workshop: Jeangu Macrooy draagt kennis over

Tekst en beeld Shanavon Arsomedjo

PARAMARIBO — “Zelf wenste ik als vijftienjarige jongen, die elke dag bezig was met teksten schrijven, dat ik ook begeleiding zou krijgen bij mijn song writing. Dat miste ik toen ik hier woonde. Ik heb nu de kennis en zelf vind ik het een mooi moment om iets terug te geven.” Dit zegt Jeangu Macrooy die dinsdag kennis heeft overgedragen.

Volgens hem zit in sommige muzikanten gewoon de drang om zelf te creëren, naast het spelen. “Je eigen geluid vinden, je eigen muziek maken en je eigen woorden zingen; ik heb het daar gevonden en ik kan de dingen die mij hebben geholpen, meegeven aan singer/song writers hier.”

Ik heb nu de kennis en zelf vind ik het een mooi moment om iets terug te geven”

Jeangu Macrooy

Bijgeleerd

Aan de workshop  bij de Volksmuziekschool hebben twaalf mensen deelgenomen. Jetro Anches was nieuwsgierig naar de input en tools die Macrooy zou meegeven, gezien de successen die de artiest heeft geboekt en de steengoede muziek die hij maakt. “Ik heb heel veel handige tools meegekregen. Object schrijven vond ik interessant. Je kiest een object en maakt daar een tekst over om je schrijfvaardigheden te beoefenen. Nu ga ik mezelf meer uitdagen. Ik wil op den duur muziek maken voor Suriname en daarbuiten. Workshops zoals deze gebruik ik om meer kennis op te doen.”

Shamille Verdies vertelt een creatieve manier van schrijven te hebben bijgeleerd. “Ik denk dat er altijd ruimte is voor verbetering. Dus zag ik de workshop als een goede manier om iets bij te leren. Het gebeurt vaak dat ik zit met een writers block, maar Jeangu heeft ons een strategie bijgeleerd om dat te voorkomen. Het maakt niet uit waarover je schrijft, je kan het altijd nog interessant maken.”

(lees verder onder de foto)

Druk bezig

Toen Macrooy nog in Suriname woonde, volgde hij workshops van artiesten die er kwamen. Het ontbrak de artiest, die kort voordat hij zich in Nederland vestigde op het Surinaamse Conservatorium zat, aan iets. Dat bracht hem ertoe te gaan studeren op het Nederlands Conservatorium, waar hij song writing als hoofdvak koos.

Macrooy zegt dat hij dinsdag te maken had met enthousiaste en ambitieuze deelnemers. Hij waardeert vooral de onderlinge interactie waarbij veel vragen zijn gesteld. “Het was heel leuk om met hen bezig te zijn. Ik heb zelf niet veel gedaan aan workshops, dus vond ik de opkomst wel goed.”

De artiest kwam naar Suriname door medewerking van de Nederlandse ambassade, Fonds voor Podiumkunsten, LGBTQ-Platform en New Monday en Encourager. Hij was zondag op De Pier de hoofdact tijdens de officiële opening van Pride Month.

Macrooy is intussen weer in Nederland waar hij vrijdag moet optreden. Hij werkt aan zijn vierde album dat in 2025 moet uitkomen. Daaraan voorafgaand zullen songs daaruit volgend jaar worden uitgebracht. Hij krijgt ook een rol in het stuk ‘Jesus Christ Superstar’, dat in januari in première gaat.