Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Somohardjo: ‘Indexering APF-pensioenen juiste beslissing’

Somohardjo: ‘Indexering APF-pensioenen juiste beslissing’

PARAMARIBO — Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken is ervan overtuigd dat de indexering van de pensioenen die onder het Algemeen Pensioenfonds (APF) vallen een juiste beslissing is geweest. Dat gevoel werd extra bevestigd bij hem na een meeting met de pensioenraad van het APF.

Door de indexering zullen gepensioneerden SRD 1.350 per maand ontvangen. “Naar mijn mening is dat nog veels te weinig, maar we moeten ergens beginnen”, aldus de bewindsman. Hoewel volgens hem wettelijk is aangegeven dat de pensioenen om de drie jaar moeten worden geïndexeerd, was dat sinds 2014 niet meer gebeurd. “Ik hou mij aan de wet. Het kan niet zo zijn dat de gepensioneerden nu een bedrag van SRD 350 per maand ontvangen.”

“Het kan niet zo zijn dat de gepensioneerden nu een bedrag van SRD 350 per maand ontvangen”

Bij beschikking is, aldus Somohardjo, aangegeven dat de inhaalpremie over de acht maanden in kavels kunnen worden betaald. Hij gaat  de regering adviseren om het besluit niet terug te draaien, want juist in deze moeilijke tijden moet de samenleving worden beschermd en moeten in deze moeilijke omstandigheden de brede schouders de lasten dragen voor diegenen die het niet kunnen.

De minister heeft de pensioenraad gevraagd om de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de vakbonden uit te nodigen voor een informatiesessie zodat het staatsbesluit beter kan worden toegelicht. Hij benadrukt veel respect te hebben voor de VSB en open te staan voor een gesprek met de vereniging.