Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Somohardjo: “Eenmalige beschikking om rechtspositie ambtenaren om te zetten in vaste dienst”

Somohardjo: “Eenmalige beschikking om rechtspositie ambtenaren om te zetten in vaste dienst”

Minister Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) pleit voor een eenmalige beschikking voor ambtenaren die nog niet in vaste dienst zijn. Dit voorstel zal de bewindsman indienen bij de Raad van Ministers. “Ik hoor veel klachten vanuit de ambtenarij dat ambtenaren jaren moeten wachten op hun vaste aanstelling en dat is onacceptabel. Het gaat om duizenden ambtenaren,” zegt de bewindsman.

Er zijn eveneens veel klachten over het feit dat mensen vanwege hun gewicht worden afgewezen voor een vaste aanstelling. Ambtenaren benadrukken dat dit als discriminatie wordt ervaren. Somohardjo zal de geneeskundige commissie om uitgebreidere informatie hierover vragen.

De geneeskundige commissie die de ambtenaren moet keuren om in aanmerking te komen voor een vaste dienstbetrekking is sinds 1 april 2023 demissionair. De minister vreest dat daardoor de achterstanden nog verder oplopen en de ambtenaren nog langer in onzekerheid moeten verkeren over hun rechtspositie. Hierdoor kunnen zij geen zaken doen met de banken zolang ze nog niet in vaste dienst zijn.

Na overleg met juristen doet minister Somohardjo dit voorstel bij de raad, waarbij ambtenaren die langer dan 18 maanden in dienst zijn automatisch in vaste dienst komen. “Zo verlichten wij de druk bij de geneeskundige commissie, helpen wij de achterstand verminderen en halen wij de onzekerheid weg bij ambtenaren,” aldus de bewindsman.